Dżem z rabarbaru - 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

2020-05-11 13:13

Jak zrobić smaczny dżem z rabarbaru? Wszyscy wiedzą, że najlepsze przetwory to te robione w domu. Wypróbuj nasze przepisy na przetwory z rabarbaru!

Dżem z rabarbaru
Autor: Shutterstock Przetwory z rabarbaru mogą mieć bardzo atrakcyjny smak - wiele zależy od użytych dodatków

Spis treści

  1. Dżem z rabarbaru
  2. Dżem z rabarbaru i pomarańczy
  3. Dżem rabarbarowy z cynamonem

Podpowiadamy 3 świetne i sprawdzone przepisy na dżemy rabarbarowe: czysty dżem z samego rabarbaru, dżem z rabarbaru z dodatkiem pomarańczy oraz dżem z rabarbaru z cynamonem i wanilią.

Dżem z rabarbaru

Składniki:

1. Rabarbar umyć, pokroić w drobna kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.

2. Po tym czasie zacznij podgrzewać rabarbar. Najpierw na dużym ogniu – do zagotowania, a potem coraz mniejszym.

3. Jak już woda odparuje, dżem zgęstnieje, to przekładamy go do słoików i mocno zakręcamy.

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Dżem z rabarbaru i pomarańczy

Składniki:

1. Rabarbar obieramy z włókien, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, wlewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez kwadrans.

2. Odcedzamy i przecieramy przez sitko. Piure z rabarbaru wkładamy do garnka do smażenia konfitur.

3. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę.

4. Teraz zdejmujemy całe białe albedo, a pomarańczę kroimy w kawałki, wybierając pestki.

5. Do rabarbaru wsypujemy cukier, dodajemy skórkę i miąższ pomarańczy.

6. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.

7. Gotujemy przez kwadrans, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.

Dżem z rabarbaru i pomarańczy
Autor: Shutterstock Dżem z rabarbaru i pomarańczy

Dżem rabarbarowy z cynamonem

Składniki:

1. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w ok. 1 - 1,5 cm kawałki. Przekładamy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy, często mieszając, aż zmięknie.

2. Następnie dodajemy cukier, miąższ laski wanilii i cynamon. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje, czyli co najmniej 1,5 godz.

3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia

Dżem z rabarbaru z cynamonem
Autor: Shutterstock Dżem z rabarbaru z cynamonem

Uwielbiasz rabarbar, ale czy jesteś jego prawdziwym znawcą?

Pytanie 1 z 11
Rabarbar to warzywo czy owoc?
Rabarbar