Mizeria z ogórków na zimę do słoików

2021-03-29
Mizeria z ogórków na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Ogórki nie nadające się do kiszenia możemy zakonserwować jako mizerię
łatwy
30 min
4

Mizeria ze słoika to doskonały dodatek  do obiadu, a w sezonie na przetwory - idealny sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków, nie nadających się do kwaszenia. Zimą otwierasz słoik i gotowe.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków (waga po obraniu)
  • 30 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki koperku (pokrojonego, może być mrożony)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli (himalajskiej)
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  • Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać ocet, koperek, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na około 30 minut.
  • Po tym czasie mizerię ponownie wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec ostudzić odwracając słoiki do góry dnem.