Surówka z białej kapusty. Do kotletów schabowych i nie tylko

surówka z białej kapusty
Autor: Shutterstock Surówka z białej kapusty to prosty przepis na super dodatek do obiadu.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupiąca surówka z białej kapusty jest łatwa i pyszna. To smakowity dodatek do kotletów schabowy. Będzie smakować także z innymi daniami mięsny oraz wegetariańskimi. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a składniki są niedrogie. Oto przepis na surówkę z białej kapusty.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

Kapustę należy poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, a ogórka i cebulę pokroić. Składniki przekłada się do miski, wlewa sok z cytryny i oliwę z oliwek, a na koniec doprawia solą i pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu salaterkę należy wstawić do lodówki na dwie godziny. Gotowe!

Przepis na surówkę z białej kapusty?

  • Surówka z białej kapusty z dodatkiem innych warzyw jest prosta do zrobienia w domu. To łatwy przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu z kotletami schabowymi w roli głównej.
  • Czas przygotowania surówki to 10 minut. Chwila krojenia, chwila mieszania i pyszna chrupiąca surówka jest gotowa.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie i łatwo dostępne warzywa.
  • Gotową surówkę dobrze jest schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.
  • Ten przepis można modyfikować i dodawać inne składniki. Smak surówki podkręci posiekana papryczka chili, kukurydza, pomidorki koktajlowe czy pokrojona w cienkie plasterki cukinia.
  • Zwykłą białą cebulę zastąpi czerwona, a zamiast koperku można dodać posiekaną natkę pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pozbawioną brzydkich wierzchni liści kapustę poszatkować, usuwając głąb. Przełożyć do miski.
  • Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę ogórka i startą na tarce marchewkę. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wymieszać.
  • Dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej