Kukurydza konserwowa na zimę - jak zamarynować kukurydzę w słoikach?
      2022-08-23
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przygotowanie kukurydzy marynowanej na zimę jest banalnie proste. Wystarczy parę kolb kukurydzy, która w sezonie jest dostępna wszędzie i niedroga, kilka słoików i nieco zalewy. Zimą do sałatki będzie jak znalazł.
SKŁADNIKI
- kolby świeżej kukurydzy
 - Zalewa:
 - litr wody
 - 5 łyżeczek soli
 - 4 łyżeczki cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna kukurydzy wyłuskujemy z kolb, płuczemy pod bieżącą wodą.
 - Ziarna gotujemy w lekko posłodzonej wodzie ok 10-15 min. Odcedzamy.
 - Z wody, soli i cukru przygotowujemy zalewę.
 - Słoiczki napełniamy ugotowanymi ziarnami kukurydzy i zalewamy zalewą.
 - Pasteryzujemy ok. 1 h - w piekarniku, garnku lub zmywarce.
 - Dla urozmaicenia smaku do kukurydzy można dodać kilka wiórków świeżego chilli.
 
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej