Kukurydza konserwowa na zimę - jak zamarynować kukurydzę w słoikach?
2022-08-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przygotowanie kukurydzy marynowanej na zimę jest banalnie proste. Wystarczy parę kolb kukurydzy, która w sezonie jest dostępna wszędzie i niedroga, kilka słoików i nieco zalewy. Zimą do sałatki będzie jak znalazł.
SKŁADNIKI
- kolby świeżej kukurydzy
- Zalewa:
- litr wody
- 5 łyżeczek soli
- 4 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna kukurydzy wyłuskujemy z kolb, płuczemy pod bieżącą wodą.
- Ziarna gotujemy w lekko posłodzonej wodzie ok 10-15 min. Odcedzamy.
- Z wody, soli i cukru przygotowujemy zalewę.
- Słoiczki napełniamy ugotowanymi ziarnami kukurydzy i zalewamy zalewą.
- Pasteryzujemy ok. 1 h - w piekarniku, garnku lub zmywarce.
- Dla urozmaicenia smaku do kukurydzy można dodać kilka wiórków świeżego chilli.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej