Kukurydza konserwowa na zimę - jak zamarynowac kukurydze w słoikach?

Kukurydza konserwowa na zimę
Autor: Shutterstock W sezonie na kukurydzę warto przygotować kilka słoików na zimę.
łatwy
30 min
4

Przygotowanie kukurydzy marynowanej na zimę jest banalnie proste. Wystarczy parę kolb kukurydzy, która w sezonie jest dostępna wszędzie i niedroga, kilka słoików i nieco zalewy. Zimą do sałatki będzie jak znalazł.

SKŁADNIKI

  • kolby świeżej kukurydzy
  • Zalewa:
  • litr wody
  • 5 łyżeczek soli
  • 4 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna kukurydzy udzielamy od kolb, płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Ziarna gotujemy w lekko posłodzonej wodzie ok 10-15 min.
  • Z wody, soli i cukru przygotowujemy zalewę.
  • Słoiczki napełniamy ugotowanymi ziarnami kukurydzy i zalewamy zalewą.
  • Pasteryzujemy ok. 1 h.
  • Dla urozmaicenia smaku do kukurydzy można dodać kilka wiórków świeżego chilli.