Meksyk w kuchni
Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów i słońca. Potrawy są wyraziste i mocno przyprawione, dzięki czemu ich smak zapada w pamięć na długo. Oto 14 przepisów na meksykańskie dania, które już zdobyły sobie serca i podniebienia Polaków.
Karkówka po meksykańsku
Karkówka po meksykańsku to pomysł na podanie steków karkowych w nieco innej odsłonie niż tradycyjna. Tak przygotowana karkówka jest lekko pikantna i soczysta, a sos wyrazisty i aromatyczny. Taką karkówkę można podać z dodatkiem ryżu lub świeżego, białego pieczywa i warzywami świeżymi lub z grilla. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kurczak cajun
Kurczak cajun to danie pochodzące z popularnej na całym świecie kuchni meksykańskiej. Charakterystycznymi przyprawami nadającymi pikantny smak potrawie jest pieprz cayenne i sos tabasco z dojrzałych papryczek i octu winnego. Dzięki bogactwu przypraw w naszym kurczaku cajun z kaszą jaglaną delikatny, wręcz nijaki kurczak i mdła zazwyczaj kasza jaglana nabierają wyrazistości. Efekt rewelacyjny. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Zupa serowa
Meksykańska zupa serowa to jedna z moich ulubionych zup na szybko. Jest ostra i wyrazista, ma aksamitną konsystencję oraz wyraźną świeżą nutę. To dla moich kubków smakowych połączenie idealne. SPRAWDŻ PRZEPIS!
Chili con carne
Chili con carne, czyli dosłownie "papryka z mięsem", to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Meksyku i Teksasu. Podajemy klasyczny przepis na chili con carne - z aromatem kuminu, z papryką i fasolą. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Salsa verde
Meksykańska salsa verde, czyli salsa zielona, jest obok czerwonego sosu z pomidorów, jednym z najpopularniejszych dodatków w kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się go z owoców tomatillo, czyli miechunki pomidorowej, zielonych kuzynów pomidora i spółki. Również w Polsce uprawia się miechunkę skórzastą odmiany Amarillo. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Chili con pollo
Chili z kurczakiem i białą fasolą, chili con pollo, to pożywne danie na chłodniejsze dni rodem z Meksyku. To nieskomplikowane danie można przygotować z mielonego mięsa lub drobno pokrojonego filetu drobiowego. Łatwe, pyszne i pożywne danie na lepszy humor, gdy pogoda nie rozpieszcza. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Taco
Taco - to danie kuchni meksykańskiej z mielonym mięsem i warzywami. Trudne? Ależ skąd! Mając pod ręką pomidory, czosnek, trochę mięsa i innych składników, możesz szybko i łatwo przyrządzić meksykańskie taco. Podajemy prosty przepis na taco, a dla tych którzy lubią wyzwania, również przepis na tortillę. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Zupa z awokado
Z awokado - pysznego, bogatego w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe owocu - przygotowujemy sos guacamole i sałatki. Możemy z niego ugotować również zupę. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Elotes
Elotes to grillowane kolby kukurydzy w pysznej marynacie z majonezu z kolendrą i posypce z regionalnego twardego sera, które jada się na ulicach Meksyku. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Oryginalnie przygotowuje się je z, niedostępnym w Polsce, serem Cotija. To tradycyjnie wyrabiany ser dojrzewający, który często podaje się zmielony w serowych "solniczkach". W naszym przepisie zastępujemy go włoskim parmezanem, który ma bardzo podobny smak i teksturę. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Chlebek kukurydziany
Kuchnia meksykańska słynie z wyrazistych smaków. Należy do nich chlebek kukurydziany z jalapeño podawany tradycyjnie do chili con carne. Ten pyszny nieco słodki chlebek doskonale gasi ogień wywołany przez mięso duszone w ostrym sosie paprykowym. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska to idealne danie na imprezy i nie tylko. Poznaj przepis na nią i zrób ją na imprezę, albo na lunch czy kolację. Pożywna i pyszna sałatka w stylu meksykańskim jest bardzo łatwa do przygotowania. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Pomidorowy ryż w stylu meksykańskim
Pomidorowy ryż w stylu meksykańskim jest absolutnie pyszny. I bardzo łatwo go wzbogacać i zmieniać. Zamiast świeżego chili możecie dodać chili w proszku. Możecie również dodać do niego świeżą paprykę, marchewkę, mrożony groszek, czy fasolkę. Ryż ugotowany w pomidorowym wywarze to samodzielne danie lub pyszny dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych warzyw, ryb, czy mięs. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Mole poblano
Mole poblano to specjalność meksykańska ze stanu Puebla. W skład sosu wchodzą różnorodne przyprawy, czekolada, migdały, a nawet banany. Danie zwykle podaje się podczas rodzinnych uroczystości. Legenda głosi, że potrawę wymyśliły zakonnice z klasztoru Santa Rosa w Puebla z okazji wizyty arcybiskupa. Z czekoladą można też łączyć kurczaka, wieprzowinę, królika czy wołowinę. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Sałatka jabłkowa
Sałatka jabłkowa to tradycyjna przystawka świąteczna podawana w Meksyku. Popularna w całym kraju, a obowiązkowa w centralnych rejonach. Przepis podstawowy nie zawiera zbyt wielu składników, ale miłośnikom eksperymentów polecamy dodanie również innych składników. Bo wersji tej sałatki może być naprawdę wiele. SPRAWDŹ PRZEPIS!