Salsa verde mexicana: meksykański zielony sos z miechunki pomidorowej
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Meksykańska salsa verde, czyli salsa zielona, jest obok czerwonego sosu z pomidorów, jednym z najpopularniejszych dodatków w kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się go z owoców tomatillo, czyli miechunki pomidorowej, zielonych kuzynów pomidora i spółki. Również w Polsce uprawia się miechunkę skórzastą odmiany Amarillo.
SKŁADNIKI
- 200 g miechunki pomidorowej
- 1 mała cebula
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka soku z limony
- 1 łyżeczka cukru
- 1 papryczka jalapeno
- do smaku sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce miechunki umyć i grubo posiekać.
- Kolendrę posiekać razem z gałązkami. Cebulę pociąć na ósemki.
- Do blendera wrzucić miechunkę, cebulę, kolendrę. Dodać sok z limony i przyprawy. Zmiksować na gładko.