Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Z awokado - pysznego, bogatego w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe owocu - przygotowujemy sos guacamole i sałatki. Możemy z niego ugotować również zupę.
SKŁADNIKI
- 3 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebulki dymki
- 2 pomidory
- kawałek ostrego sera żółtego
- 1/2 l wywaru warzywnego
- łyżka gęstej śmietany
- pęczek kolendry
- łyżka oliwy
- nachos serowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado obrać, przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.
- Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i pokroić na cienkie paseczki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z papryczką.
- Cebulkę, czosnek i papryczkę włożyć do garnka, dodać awokado.
- Zalać gorącym wywarem, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
- Do miseczki nałożyć kilka kawałków pomidora, zalać zupą, ułożyć nachos i posypać startym serem.
- Wstawić na chwilę do mikrofali, aby ser się stopił.
- Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.