Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Marta Balko
meksykanska-zupa-z-awokado.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Meksykańska zupa z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i chilli rozgrzewa i poprawia trawienie
łatwy
20 min
4

Z awokado - pysznego, bogatego w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe owocu - przygotowujemy sos guacamole i sałatki. Możemy z niego ugotować również zupę.

SKŁADNIKI

  • 3 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki dymki
  • 2 pomidory
  • kawałek ostrego sera żółtego
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • łyżka gęstej śmietany
  • pęczek kolendry
  • łyżka oliwy
  • nachos serowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado obrać, przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.
  • Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
  • Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i pokroić na cienkie paseczki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z papryczką.
  • Cebulkę, czosnek i papryczkę włożyć do garnka, dodać awokado.
  • Zalać gorącym wywarem, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
  • Do miseczki nałożyć kilka kawałków pomidora, zalać zupą, ułożyć nachos i posypać startym serem.
  • Wstawić na chwilę do mikrofali, aby ser się stopił.
  • Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. 
Marta Balko