Tradycyjna meksykańska sałatka jabłkowa na święta [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka jabłkowa to tradycyjna przystawka świąteczna podawana w Meksyku. Popularna w całym kraju, a obowiązkowa w centralnych rejonach. Przepis podstawowy nie zawiera zbyt wielu składników, ale miłośnikom eksperymentów polecamy dodanie również innych składników. Bo wersji tej sałatki może być naprawdę wiele.
Jedna sałatka, wiele wersji
W Meksyku bardzo często ten podstawowy przepis uzupełnia się posiekanym w kostkę ananasem lub strużynami kokosa. Niekiedy rodzynki zastępuje się świeżymi winogronami. Są też miłośnicy tej sałatki w wersji całkowicie na słodko, w której majonez zastępuje się sosem waniliowym. Wtedy podaje się ją jako deser na zakończenie świątecznego obiadu.
SKŁADNIKI
- 2 duże czerwone jabłka
- 1 łodyga selera naciowego
- garść rodzynek
- garść orzechów pekan lub nerkowców
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki majonezu
- opcjonalnie czereśnie z syropu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć i pokroić w kosteczkę, odrzucić gniazda nasienne.
- Selera umyć i drobno posiekać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy pokruszyć (odłożyć kilka całych do dekoracji).
- Aby nerkowce miały intensywniejszy smak można je podprażyć na suchej patelni lub podsmażyć na miodzie.
- Wymieszać jabłka z selerem, rodzynkami i orzechami. Dodać majonez i sok z limonki, wymieszać.
- Sałatkę udekorować orzechami i czereśniami.
Jedz orzechy na zdrowie!