Tradycyjna meksykańska sałatka jabłkowa na święta [GALERIA]

Tradycyjna meksykańska sałatka jabłkowa na Boże Narodzenie
Autor: Shutterstock Świąteczną sałatkę warto pięknie udekorować.
łatwy
15 min
4

Sałatka jabłkowa to tradycyjna przystawka świąteczna podawana w Meksyku. Popularna w całym kraju, a obowiązkowa w centralnych rejonach. Przepis podstawowy nie zawiera zbyt wielu składników, ale miłośnikom eksperymentów polecamy dodanie również innych składników. Bo wersji tej sałatki może być naprawdę wiele. 

Jedna sałatka, wiele wersji

W Meksyku bardzo często ten podstawowy przepis uzupełnia się posiekanym w kostkę ananasem lub strużynami kokosa. Niekiedy rodzynki zastępuje się świeżymi winogronami. Są też miłośnicy tej sałatki w wersji całkowicie na słodko, w której majonez zastępuje się sosem waniliowym. Wtedy podaje się ją jako deser na zakończenie świątecznego obiadu.

SKŁADNIKI

  • 2 duże czerwone jabłka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów pekan lub nerkowców
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • opcjonalnie czereśnie z syropu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć i pokroić w kosteczkę, odrzucić gniazda nasienne.
  • Selera umyć i drobno posiekać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy pokruszyć (odłożyć kilka całych do dekoracji).
  • Aby nerkowce miały intensywniejszy smak można je podprażyć na suchej patelni lub podsmażyć na miodzie.
  • Wymieszać jabłka z selerem, rodzynkami i orzechami. Dodać majonez i sok z limonki, wymieszać.
  • Sałatkę udekorować orzechami i czereśniami.
Jedz orzechy na zdrowie!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej