Meksykańska zupa serowa - pikantny aksamit z nutą świeżości
2021-06-29
łatwy
25 min
4
Meksykańska zupa serowa to jedna z moich ulubionych zup na szybko. Jest ostra i wyrazista, ma aksamitną konsystencję oraz wyraźną świeżą nutę. To dla moich kubków smakowych połączenie idealne.
SKŁADNIKI
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1,5 papryki zielona
- 1 zielone chili
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 l bulionu
- 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 300 g cheddara
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeża kolendra lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule i paprykę oczyścić, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić w garnku o grubym dnie.
- Dodać posiekaną cebulę i paprykę, a gdy cebula się zeszkli oprószyć mąką.
- Wlać bulion i mleko skondensowane i zagotować.
- Zestawić z ognia, dodać tarty cheddar i mieszać, aż się zupełnie rozpuści.
- Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, włożyć do miseczek, zalać zupą.
- Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą z grzanką z białego pieczywa.
Odmiany i właściwości papryki
Co zamiast kolendry w zupie meksykańskiej?
W kuchni meksykańskiej świeże liście kolendry to dodatek do niemal każdej potrawy. W Polsce świeża kolendra jest dużo mniej popularna, bo i dość droga i nie wszędzie można ją kupić. Poza tym nie każdy lubi kolendrę, i to podobno są kwestie genetyczne, więc nie ma sensu nikogo przekonywać. Kolendrę można najłatwiej zastąpić natką pietruszki lub dowolnymi świeżymi ziołami. A jeśli nie przepadacie za zieleniną w zupie, to trudno. Można ją podać bez zielonego dodatku.