Meksykańska zupa serowa - pikantny aksamit z nutą świeżości

Meksykańska zupa serowa - pikantny aksamit z nutą świeżości
Autor: Shutterstock Zupa meksykańska serowa łączy w sobie ostrość chili i łagodny smak sera.
łatwy
25 min
4

Meksykańska zupa serowa to jedna z moich ulubionych zup na szybko. Jest ostra i wyrazista, ma aksamitną konsystencję oraz wyraźną świeżą nutę. To dla moich kubków smakowych połączenie idealne.

SKŁADNIKI

  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1,5 papryki zielona
  • 1 zielone chili
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 l bulionu
  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g cheddara
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule i paprykę oczyścić, obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić w garnku o grubym dnie.
  • Dodać posiekaną cebulę i paprykę, a gdy cebula się zeszkli oprószyć mąką.
  • Wlać bulion i mleko skondensowane i zagotować.
  • Zestawić z ognia, dodać tarty cheddar i mieszać, aż się zupełnie rozpuści.
  • Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, włożyć do miseczek, zalać zupą.
  • Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą z grzanką z białego pieczywa.
Odmiany i właściwości papryki

Co zamiast kolendry w zupie meksykańskiej?

W kuchni meksykańskiej świeże liście kolendry to dodatek do niemal każdej potrawy. W Polsce świeża kolendra jest dużo mniej popularna, bo i dość droga i nie wszędzie można ją kupić. Poza tym nie każdy lubi kolendrę, i to podobno są kwestie genetyczne, więc nie ma sensu nikogo przekonywać. Kolendrę można najłatwiej zastąpić natką pietruszki lub dowolnymi świeżymi ziołami. A jeśli nie przepadacie za zieleniną w zupie, to trudno. Można ją podać bez zielonego dodatku.

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej