Meksykański chlebek kukurydziany z jalapeño

2021-03-29
Chleb kukurydziany z jalapeno
Autor: thinkstockphotos.com Kukurydziany chlebek z jalapeno i ziarnami słodkiej kukurydzy to pyszna przekąska lub dodatek do dań kuchni meksykańskiej. 
łatwy
30 min
4

Kuchnia meksykańska słynie z wyrazistych smaków. Należy do nich chlebek kukurydziany z jalapeño podawany tradycyjnie do chili con carne. Ten pyszny nieco słodki chlebek doskonale gasi ogień wywołany przez mięso duszone w ostrym sosie paprykowym. 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej
  • ćwierć szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 250 g masła
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki zielonej papryczki jalapeño, pokrojonej w kostkę, bez pestek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól.
  • W drugim dużym naczyniu wymieszać mokre składniki: mleko, jajka i masło.
  • Do suchych składników dolewać po trochu płynne składniki i ucierać miskerem.
  • Na koniec dodać ziarna słodkiej kukurydzy i papryczkę jalapeño.
  • Przelać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić na 20 minut.
  • Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub do chwili gdy drewniany patyczek wbity w ciasto, po wyciągnięciu będzie suchy i czysty.