Meksykański chlebek kukurydziany z jalapeño
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuchnia meksykańska słynie z wyrazistych smaków. Należy do nich chlebek kukurydziany z jalapeño podawany tradycyjnie do chili con carne. Ten pyszny nieco słodki chlebek doskonale gasi ogień wywołany przez mięso duszone w ostrym sosie paprykowym.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej
- ćwierć szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka
- 3 duże jajka, lekko roztrzepane
- 250 g masła
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki zielonej papryczki jalapeño, pokrojonej w kostkę, bez pestek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól.
- W drugim dużym naczyniu wymieszać mokre składniki: mleko, jajka i masło.
- Do suchych składników dolewać po trochu płynne składniki i ucierać miskerem.
- Na koniec dodać ziarna słodkiej kukurydzy i papryczkę jalapeño.
- Przelać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić na 20 minut.
- Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub do chwili gdy drewniany patyczek wbity w ciasto, po wyciągnięciu będzie suchy i czysty.