Chili con carne: klasyczny przepis

2021-03-29
Archiwum Zdrowia
Chili con carne: klasyczny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Do chili con carne często dodaje się też kukurydzę
łatwy
30 min
4

Chili con carne, czyli dosłownie "papryka z mięsem", to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Meksyku i Teksasu. Podajemy klasyczny przepis na chili con carne - z aromatem kuminu, z papryką i fasolą.

SKŁADNIKI

  • 80 dag mielonej wołowiny
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 3 papryczki chili
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie mięso, wyjmij.
  • Zeszklij posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, krążki papryczek chili, koncentrat pomidorowy, kumin, mięso.
  • Dolej nieco gorącej wody, aby mięso było częściowo przykryte, i duś pod przykryciem do miękkości.
  • Pod koniec dodaj fasolę, wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Dopraw solą.
  • Podawaj z kleksem śmietany, posypane kolendrą.
Archiwum Zdrowia