Chili z kurczakiem i białą fasolą: rozgrzewające danie z Meksyku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chili z kurczakiem i białą fasolą, chili con pollo, to pożywne danie na chłodniejsze dni rodem z Meksyku. To nieskomplikowane danie można przygotować z mielonego mięsa lub drobno pokrojonego filetu drobiowego. Łatwe, pyszne i pożywne danie na lepszy humor, gdy pogoda nie rozpieszcza.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 puszka białej fasoli
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 malutka puszka kukurydzy
- duża garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili lub mniej, w zależności od upodobań
- 300 ml bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę, bez pestek, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, czosnek rozgnieć.
- W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, smaż 2-3 minuty.
- Dodaj posiekaną cebule i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj mielone mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor na biały.
- Dodaj białą fasolę, kukurydzę, przyprawy.
- Zalej bulionem i gotuj 15 minut.
- Chili podaj posypane natką kolendry.