Chili z kurczakiem i białą fasolą: rozgrzewające danie z Meksyku

2021-03-29
Chili z kurczakiem i białą fasolą: rozgrzewające danie z Meksyku
Autor: Shutterstock Chili z kurczakiem, papryką, kukurydza i białą fasolą to pożywne danie na rozgrzewkę
łatwy
30 min
4

Chili z kurczakiem i białą fasolą, chili con pollo, to pożywne danie na chłodniejsze dni rodem z Meksyku. To nieskomplikowane danie można przygotować z mielonego mięsa lub drobno pokrojonego filetu drobiowego. Łatwe, pyszne i pożywne danie na lepszy humor, gdy pogoda nie rozpieszcza. 

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 malutka puszka kukurydzy
  • duża garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili lub mniej, w zależności od upodobań
  • 300 ml bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę, bez pestek, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, czosnek rozgnieć.
  • W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. 
  • Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, smaż 2-3 minuty.
  • Dodaj posiekaną cebule i czosnek, smaż do zeszklenia. 
  • Dodaj mielone mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor na biały. 
  • Dodaj białą fasolę, kukurydzę, przyprawy. 
  • Zalej bulionem i gotuj 15 minut.
  • Chili podaj posypane natką kolendry.