Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pomidorowy ryż w stylu meksykańskim jest absolutnie pyszny. I bardzo łatwo go wzbogacać i zmieniać. Zamiast świeżego chili możecie dodać chili w proszku. Możecie również dodać do niego świeżą paprykę, marchewkę, mrożony groszek, czy fasolkę. Ryż ugotowany w pomidorowym wywarze to samodzielne danie lub pyszny dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych warzyw, ryb, czy mięs.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 1/2 papryczki jalapeno, drobno pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w szerokim rondlu lub głębokiej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta. Zajmie to około 3-5 minut.
- Dodaj posiekaną papryczkę jalapeno, czosnek i kminek i smaż do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć, zajmie to około 1 minuty.
- Dodaj ryż, dodaj bulion, pomidory z puszki, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie miękki, zajmie to około 17-20 minut.
- Dla większego wyrafinowanie dodaj sok z cytryny.
- Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych i pieczonych mięs.