Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pomidorowy ryż w stylu meksykańskim jest absolutnie pyszny. I bardzo łatwo go wzbogacać i zmieniać. Zamiast świeżego chili możecie dodać chili w proszku. Możecie również dodać do niego świeżą paprykę, marchewkę, mrożony groszek, czy fasolkę. Ryż ugotowany w pomidorowym wywarze to samodzielne danie lub pyszny dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych warzyw, ryb, czy mięs. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

Składniki

1 łyżka oleju

1 cebula, drobno pokrojona w kostkę

1/2 papryczki jalapeno, drobno pokrojonej w kostkę

1 ząbek czosnku, posiekany

1/4 łyżeczki kminku mielonego

1 szklanka ryżu długoziarnistego

1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1 puszka krojonych pomidorów

sól i pieprz do smaku

1 łyżka soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej olej w szerokim rondlu lub głębokiej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta. Zajmie to około 3-5 minut.

Dodaj posiekaną papryczkę jalapeno, czosnek i kminek i smaż do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć, zajmie to około 1 minuty.

Dodaj ryż, dodaj bulion, pomidory z puszki, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie miękki, zajmie to około 17-20 minut.

Dla większego wyrafinowanie dodaj sok z cytryny.

Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych i pieczonych mięs.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia”" (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej