Mole poblano
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Mole poblano to specjalność meksykańska ze stanu Puebla. W skład sosu wchodzą różnorodne przyprawy, czekolada, migdały, a nawet banany. Danie zwykle podaje się podczas rodzinnych uroczystości. Legenda głosi, że potrawę wymyśliły zakonnice z klasztoru Santa Rosa w Puebla z okazji wizyty arcybiskupa. Z czekoladą można też łączyć kurczaka, wieprzowinę, królika czy wołowinę.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi indyka lub kurczaka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 pomidory
- 2 papryczki chili
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki ziaren kolendry
- łyżka oliwy
- 4 łyżki sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi indyka pokroić w plastry, usmażyć na łyżce oliwy (najlepiej na patelni grillowej). Pomidory obrać ze skórki, pokroić.
- Chili, cebulę i czosnek posiekać.
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, migdały uprażyć chwilę na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz sezamu i czekolady zmiksować i zagotować.
- Połączyć z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Włożyć mięso do sosu, podawać posypane prażonym sezamem.
- Na koniec przybrać ziarnem sezamu. Potrawę można podawać z ryżem lub makaronem i posypać świeżą kolendrą.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby