Mole poblano

2021-03-29
Mole poblano
Autor: Shutterstock Mole poblano, czyli meksykańska specjalność
łatwy
40 min
4

Mole poblano to specjalność meksykańska ze stanu Puebla. W skład sosu wchodzą różnorodne przyprawy, czekolada, migdały, a nawet banany. Danie zwykle podaje się podczas rodzinnych uroczystości. Legenda głosi, że potrawę wymyśliły zakonnice z klasztoru Santa Rosa w Puebla z okazji wizyty arcybiskupa. Z czekoladą można też łączyć kurczaka, wieprzowinę, królika czy wołowinę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi indyka lub kurczaka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 pomidory
  • 2 papryczki chili
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi indyka pokroić w plastry, usmażyć na łyżce oliwy (najlepiej na patelni grillowej). Pomidory obrać ze skórki, pokroić.
  • Chili, cebulę i czosnek posiekać.
  • Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, migdały uprażyć chwilę na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz sezamu i czekolady zmiksować i zagotować.
  • Połączyć z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
  • Włożyć mięso do sosu, podawać posypane prażonym sezamem.
  • Na koniec przybrać ziarnem sezamu. Potrawę można podawać z ryżem lub makaronem i posypać świeżą kolendrą.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby