Karkówka po meksykańsku - przepis na genialną karkówkę z fasolą na ostro

Karkówka po meksykańsku - genialny przepisna karkówkę na ostro
Autor: Shutterstock Karkówka po meksykańsku to pyszne steki na ostro.
łatwy
40 min
4

Karkówka po meksykańsku to pomysł na podanie steków karkowych w nieco innej odsłonie niż tradycyjna. Tak przygotowana karkówka jest lekko pikantna i soczysta, a sos wyrazisty i aromatyczny. Taką karkówkę można podać z dodatkiem ryżu lub świeżego, białego pieczywa i warzywami świeżymi lub z grilla.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety z karkówki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2-3 krople tabasco
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • olej
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety lekko rozbić, najlepiej dłonią, posolić i popieprzyć, oprószyć wędzoną papryką.
  • Musztardę wymieszać z tabasco i mieloną kolendrą, posmarować nią karkówkę. Odstawić na minimum 2 godziny.
  • Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek, dodać oczyszczone i pokrojone chili.
  • Do cebuli dodać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy z kartonika, dodać odsączoną cebulę i kukurydzę.
  • Dusić razem kilka minut, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką, a jeśli ktoś lubi bardziej ostry sos może dodać kilka kropli tabasco.
  • Dusić aż nadmiar płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty.
  • Zamarynowane steki z karkówki upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
  • Na talerze wykładać nieco sosu, na wierzch układać kotlety.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej