Karkówka po meksykańsku - przepis na genialną karkówkę z fasolą na ostro
2021-07-09
łatwy
40 min
4
Karkówka po meksykańsku to pomysł na podanie steków karkowych w nieco innej odsłonie niż tradycyjna. Tak przygotowana karkówka jest lekko pikantna i soczysta, a sos wyrazisty i aromatyczny. Taką karkówkę można podać z dodatkiem ryżu lub świeżego, białego pieczywa i warzywami świeżymi lub z grilla.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety z karkówki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2-3 krople tabasco
- 2 łyżki musztardy miodowej
- olej
- sól i pieprz
- słodka i ostra papryka mielona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lekko rozbić, najlepiej dłonią, posolić i popieprzyć, oprószyć wędzoną papryką.
- Musztardę wymieszać z tabasco i mieloną kolendrą, posmarować nią karkówkę. Odstawić na minimum 2 godziny.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek, dodać oczyszczone i pokrojone chili.
- Do cebuli dodać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy z kartonika, dodać odsączoną cebulę i kukurydzę.
- Dusić razem kilka minut, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką, a jeśli ktoś lubi bardziej ostry sos może dodać kilka kropli tabasco.
- Dusić aż nadmiar płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty.
- Zamarynowane steki z karkówki upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
- Na talerze wykładać nieco sosu, na wierzch układać kotlety.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku