Obłędne ELOTES - grillowane kolby kukurydzy, jak z meksykańskiego food trucka
Elotes to grillowane kolby kukurydzy w pysznej marynacie z majonezu z kolendrą i posypce z regionalnego twardego sera, które jada się na ulicach Meksyku. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Oryginalnie przygotowuje się je z, niedostępnym w Polsce, serem Cotija. To tradycyjnie wyrabiany ser dojrzewający, który często podaje się zmielony w serowych "solniczkach". W naszym przepisie zastępujemy go włoskim parmezanem, który ma bardzo podobny smak i teksturę.
Mexican street corn, czyli elotes
W Meksyku elotes sprzedawane są przeważnie na ulicznych straganach lub knajpkach z grillem, a osoby z uśmiechem chrupiące kukurydzę można spotkać niemal wszędzie. Kto raz spróbuje tak przyrządzonej kukurydzy, nie będzie chciał jeść innej. Tym bardziej że przygotowanie elotes jest banalnie proste. Jeśli nie macie pod ręką grilla, kukurydzę można ugotować lub upiec w piekarniku. Ta grillowana jest po prostu bardziej aromatyczna, zwłaszcza jeśli pozwolimy jej nieco się przypalić. Całą robotę robią jednak dodatki w tym daniu. Sezon na na kukurydzę w pełni więc do dzieła!
Polecamy też:
Kukurydza z grilla z masłem czosnkowym
Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę
Soczysta sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy
Wariacje na temat elotes
Elotes wyglądają jeszcze efektowniej, jeśli nie pozbawimy ich liści. Jak je upiec nie usuwając ich. Tę wersję można przygotować tylko na grillu. Wystarczy liście odwinąć, tworząc u nasady kolby pióropusz i związać go sznurkiem. Trzeba tylko pamiętać, aby na grillu położyć same kolby, postawiając liście poza rusztem.
Sałatka elotes
Elotes można także podać w postaci sałatki: upieczoną lub ugotowaną kukurydzę należy wyłuskać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatka gotowa.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z posiekaną kolendrą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem cayenne. Odstawić.
- Kolby kukurydzy obrać z zewnętrznych liści i włókien i ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu.
- Piec około 10 minut, przekręcając co chwilę, aby upiekły się równomiernie i lekko przypaliły.
- Upieczone kolby po kolei zdejmować z grilla, od razu smarować majonezem i obtaczać w serze.
- Na koniec oprószyć kolby ze wszystkich stron sproszkowanym chili.
- Podawać z kawałkami limonki.