Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę

2021-03-29
zupa-z-kukurydza-przepis-jak-zrobic-smaczna-i-szybka-zupe.jpg
Autor: Shutterstock Zupa z dodatkiem kukurydzy jest zdrowa i łatwa do przygotowania
łatwy
40 min
4

Zupa z kukurydzy jest obfita i bardzo smaczna. To danie do szybkiego przygotowania. Warto ugotować zupę z kukurydzą na ostro z dodatkiem imbiru. Podajemy łatwy i sprawdzony przepis na pyszną zupę z dodatkiem pożywnej kukurydzy.

SKŁADNIKI

  • 2 kolby kukurydzy (ewentualnie dwie duże puszki kukurydzy)
  • 50 g masła
  • świeżo stary imbir (2 cm)
  • ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • ziemniaki (dwa nieduże), opcjonalnie średnia marchewka
  • szczypta suszonej papryczki chili
  • kilka listków kolendry
  • nasiona słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę obieramy i myjemy (kukurydzę z puszki odsączamy). Najlepiej użyć świeżej kukurydzy, bo ma najwięcej substancji odżywczych i jest smaczniejsza. Następnie nożem pozbawiamy kolby ziaren.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, po chwili dodajemy starty imbir i ziarna kukurydzy. Dusimy przez około 10 minut.
  • Następnie wlewamy bulion, czekamy, doprowadzamy go do wrzenia, i dodajemy drobno pokrojone ziemniaki (lub marchewkę) oraz czosnek. Całość powinna gotować się przynajmniej 20 minut.
  • Kiedy ziemniaki będą miękkie, wywar przelewamy do blendera i miksujemy.
  • Krem z powrotem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Zupę podajemy posypaną suszonym chili, garstką nasion słonecznika i kilkoma listkami kolendry.