Najsmaczniejsze placki z gotowanej kukurydzy: ulepszony przepis

Najsmaczniejsze placki z gotowanej kukurydzy: ulepszony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe placki z gotowaną kukurydzą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki z gotowanej kukurydzy to sprytny sposób na ciepła kolację lub szybką przekąskę. Warto skorzystać z promocji na kukurydzę w puszce i przygotować te proste placki rodem z kuchni meksykańskiej. 

Składniki

  • 4 jajka

  • 4 cebule dymki, białe i zielone części, drobno posiekane

  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry lub więcej do smaku

  • 1 szklanka startego ostrego sera cheddar

  • 2 puszki kukurydzy

  • 6-8 łyżek mąki

  • 1 szczypta soli do smaku

  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • neutralny olej do smażenia

  • 100 ml jogurtu lub śmietany

  • 1 limonka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kukurydzę odsączyć na sicie. 

  • Jaja roztrzepać ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę i wymieszać na lepkie ciasto naleśnikowe.

  • Do ciasta dodać odsączoną kukurydzę, posiekaną dymkę i kolendrę oraz pieprz. Wymieszać. 

  • Na patelni rozgrzać olej, ciasto nakładać łyżką i smażyć na średnim ogniu, rumieniąc z obu stron. 

  • Podawać z jogurtem i pokrojoną na cząstki limonką. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5