Chili: jakie ma właściwości? Dlaczego warto stosować chilli w kuchni?

Chili: jakie ma właściwości? Dlaczego warto stosować chilli w kuchni?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ognisty smak chili idzie w parze ze wspaniałymi wartościami leczniczymi

Odpowiednio stosowane chili pozwala zapobiegać wielu chorobom i utrzymać kondycję organizmu na najwyższym poziomie. Kapsaicyna zawarta w papryce chilli ma właściwości antyrakowe, przeciwzapalne i ogrzewające. Sprawdź, jakie są jeszcze właściwości chili.

Chili to jedna z najpopularniejszych przypraw – sproszkowana papryka sprzedawana jest głównie w postaci czerwonego proszku jako chili, pieprz kajeński, pieprz cayenne, pieprz turecki, pieprz gwinejski lub płatków oraz jako główny składnik ostrych sosów (tabasco). 

Ostry smak papryczki chili zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych. Kapsaicyna odpowiada za pikantność wielu potraw; im większe stężenie kapsaicyny, tym ostrzejsza papryka. Tradycyjne zastosowania papryki chili wykazuje ekstremalne działanie rozgrzewające, wzmacnia osłabione funkcje wątroby, pobudza układ krążenia, powstrzymuje krwawienie, a jako składnik mieszanek ziołowych wpływa na szybką absorpcję i lepszą dystrybucję innych leczniczych składników mieszanki.

  • Przeciwzapalne – kapsaicyna to doskonały środek używany w leczeniu zapalenia nerwów, m.in. w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową. Jest także składnikiem maści przeciwbólowych.

  • Wspomaganie układu krążenia – odmiana cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki mają korzystny wpływ na układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi oraz rozpuszczając skrzepy.

  • Korzystny wpływ na układ pokarmowy – ostre papryki mają nieuzasadnioną reputację środków mogących szkodzić w wypadku wrzodów żołądka. W rzeczywistości jest odwrotnie: stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.

  • Ulga przy przeziębieniach – kapsaicyna wspomaga wydalanie śluzu i likwiduje opuchliznę błon śluzowych. Dodatkowo, chili ma właściwości rozgrzewające, a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny.

  • Antyrakowe – naukowcy z uniwersytetu w Nottingham w Anglii badali właściwości kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Według najnowszych ustaleń kapsaicyna ma właściwości antyrakowe! Czysta, wyodrębniona kapsaicyna, podawana wewnętrznie, odnajduje komórki rakowe i niszczy ich mitochondria.

Ocena: 4,8