Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka z majonezem
2022-02-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka jest chrupiąca, soczysta i bardzo smaczna. Przygotowanie kapuściano-ogórkowej surówki jest banalnie proste. Ten rodzaj sałatki pasuje praktycznie do każdego dania głównego. Wypróbuj koniecznie!
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska średniej wielkości
- 1 ogórek szklarniowy (obrany, jeśli ma grubą skórkę)
- 100 ml majonezu
- 50 ml jogurtu lub kefiru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno. Ogórka pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie w porzek na ćwieć plasterki.
- Warzywa wymieszać w misce.
- Majonez wymieszać z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Spróbować i doprawić do smaku cukrem oraz solą.
- Majonezowy sos dodać do sałatki. Wymieszać wszystko razem.
- Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Wystarczy je prażyć do chwili, gdy zaczną pachnieć i lekko się zrumienią.
- Surówkę posypać prażonym ziarnem słonecznika i oprószyć mielonym pieprzem. Smacznego!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?