Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka – lekka, chrupiąca i pełna smaku!

Surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka to prawdziwy klasyk, który zawsze się udaje. Lekka, chrupiąca i pełna świeżości – idealnie komponuje się z mięsnymi daniami, rybą, a nawet jako dodatek do grilla. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt zachwyca prostotą i smakiem. To surówka, po którą sięga się odruchowo – bo pasuje do wszystkiego i zawsze smakuje tak, jak lubimy: świeżo, soczyście i domowo.

Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka z majonezem

i

Autor: com/ Shutterstock Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka z majonezem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zielona bomba witaminowa  - surówka z pekinki i ogórków

Kapusta pekińska i świeży ogórek to duet, który nigdy się nie nudzi. Lekka, delikatna i chrupiąca kapusta doskonale chłonie sosy i przyprawy, tworząc idealną bazę do surówek. Ogórek wnosi natomiast świeżość, soczystość i subtelną słodycz, dzięki czemu całość smakuje niezwykle lekko i orzeźwiająco. W połączeniu z majonezem lub jogurtem tworzy uniwersalny dodatek do obiadu, który z powodzeniem zastąpi klasyczną sałatkę.

Kapusta pekińska to także prawdziwa bomba witaminowa – zawiera witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, a przy tym jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Wspiera trawienie, wzmacnia odporność i świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Ogórek z kolei działa oczyszczająco, nawadnia organizm i wspomaga usuwanie toksyn, dlatego taka surówka to nie tylko smaczny dodatek, ale też solidna porcja zdrowia w najprostszej formie.

Ta surówka to przepis, który warto mieć zawsze pod ręką – idealna na szybki obiad, kolację, grilla czy rodzinne przyjęcie. Można ją przygotować dosłownie w kilka minut, a jej świeży, domowy smak sprawia, że znika z talerzy szybciej, niż się pojawia.

Zajrzyj do galerii pod materiałem wideo, znajdziesz tam 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości
  • 1 ogórek szklarniowy (obrany, jeśli ma grubą skórkę)
  • 100 ml majonezu
  • 50 ml jogurtu lub kefiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Ogórka pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie w porzek na ćwieć plasterki. 
  • Warzywa wymieszać w misce.
  • Majonez wymieszać z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Spróbować i doprawić do smaku cukrem oraz solą. 
  • Majonezowy sos dodać do sałatki. Wymieszać wszystko razem. 
  • Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Wystarczy je prażyć do chwili, gdy zaczną pachnieć i lekko się zrumienią.
  • Surówkę posypać prażonym ziarnem słonecznika i oprószyć mielonym pieprzem. Smacznego! 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...