Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka z majonezem

Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka z majonezem
Autor: Shutterstock.com Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka z majonezem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka jest chrupiąca, soczysta i bardzo smaczna. Przygotowanie kapuściano-ogórkowej surówki jest banalnie proste. Ten rodzaj sałatki pasuje praktycznie do każdego dania głównego. Wypróbuj koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości
  • 1 ogórek szklarniowy (obrany, jeśli ma grubą skórkę)
  • 100 ml majonezu
  • 50 ml jogurtu lub kefiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Ogórka pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie w porzek na ćwieć plasterki. 
  • Warzywa wymieszać w misce.
  • Majonez wymieszać z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Spróbować i doprawić do smaku cukrem oraz solą. 
  • Majonezowy sos dodać do sałatki. Wymieszać wszystko razem. 
  • Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Wystarczy je prażyć do chwili, gdy zaczną pachnieć i lekko się zrumienią.
  • Surówkę posypać prażonym ziarnem słonecznika i oprószyć mielonym pieprzem. Smacznego! 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej