Z gotowanych buraków robię najlepszą surówkę. Smakuje wyśmienicie i pasuje do każdego obiadu

prosta surówka z buraków
Autor: Shutterstock Gotowane buraki zamień w pyszną surówkę. Ten prosty dodatek to porcja smaku i zdrowia.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraki to pełne zdrowia i smaku warzywa korzeniowe, które zbyt rzadko goszczą na naszych talerzach. Warto to zmienić i zacząć od przygotowania pysznej domowej surówki, która jest uniwersalna i pasuje do każdego obiadu. Wystarczy kilka składników i kwadrans w kuchni, aby ją przygotować. Poznajcie przepis na prostą surówkę z buraków.

Z czego zrobić prostą surówkę z buraków?

Surówki z buraków to świetne dodatki do obiadów mięsnych i wegetariańskich. W tym przepisie prostą surówkę robi się z kilku składników, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, a ich cena nie jest wygórowana. Teraz, kiedy młodych warzyw jest pod dostatkiem, surówkę można przygotować z tegorocznych buraczków.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową prostą surówkę z buraków? Lista składników jest krótka i obejmuje kilka niedrogich produktów, które wyróżniają się nie tylko smakiem. Są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze.

  • buraki
  • jabłko
  • czerwona cebula
  • dodatki – sok z cytryny i ocet jabłkowy
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić surówkę do obiadu z czerwonych buraków?

Przepis na prostą surówkę z buraków, która pasuje do wielu różnych potraw, nie jest trudny. Przygotowanie tego smacznego dodatku nie wymaga też długich godzin w kuchni. Do przyrządzenia surówki można wykorzystać gotowane lub pieczone w piekarniku buraki. Warto pamiętać, aby zrobić to wcześniej, ponieważ buraczki powinny ostygnąć, zanim trafią do salaterki z surówką. Można też wykorzystać gotowe ugotowane i obrane buraki, które dostępne są w wielu sklepach.

Jak więc zrobić surówkę z buraczków do obiadu? Z tym przepisem jest to proste. Nie oznacza to jednak, że surówka nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie. To doskonały przykład prostego i pysznego przepisu.

  • 1. krok – obranie i starcie na tarce buraków, jabłka i cebuli
  • 2. krok – wymieszanie składników z dodatkami i przyprawami
  • 3. krok – schłodzenie prostej surówki z buraków w lodówce

Czym doprawić surówkę z buraczków?

Doprawienie prostej surówki z buraków to klucz do wydobycia pełni jej smaku. W tym przepisie buraki doprawia się solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Kwaśne dodatki zrównoważą słodycz buraków i dodadzą świeżości. Można też dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, dzięki którym surówka nabierze gładkiej konsystencji. Sprawdzą się też świeże zioła jak natka pietruszki, koperek, szczypiorek czy orzeźwiająca mięta. Fani ostrych smaków mogą podkręcić smak prostej surówki z buraków tartym chrzanem, imbirem lub szczyptą chili.

SKŁADNIKI

  • 350 g ugotowanych buraków
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski.
  • Jabłko i cebulę również zetrzeć na tarce i dodać do buraków. Wymieszać.
  • Wlać sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Surówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej