Z gotowanych buraków robię najlepszą surówkę. Smakuje wyśmienicie i pasuje do każdego obiadu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraki to pełne zdrowia i smaku warzywa korzeniowe, które zbyt rzadko goszczą na naszych talerzach. Warto to zmienić i zacząć od przygotowania pysznej domowej surówki, która jest uniwersalna i pasuje do każdego obiadu. Wystarczy kilka składników i kwadrans w kuchni, aby ją przygotować. Poznajcie przepis na prostą surówkę z buraków.
Z czego zrobić prostą surówkę z buraków?
Surówki z buraków to świetne dodatki do obiadów mięsnych i wegetariańskich. W tym przepisie prostą surówkę robi się z kilku składników, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, a ich cena nie jest wygórowana. Teraz, kiedy młodych warzyw jest pod dostatkiem, surówkę można przygotować z tegorocznych buraczków.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową prostą surówkę z buraków? Lista składników jest krótka i obejmuje kilka niedrogich produktów, które wyróżniają się nie tylko smakiem. Są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze.
- buraki
- jabłko
- czerwona cebula
- dodatki – sok z cytryny i ocet jabłkowy
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić surówkę do obiadu z czerwonych buraków?
Przepis na prostą surówkę z buraków, która pasuje do wielu różnych potraw, nie jest trudny. Przygotowanie tego smacznego dodatku nie wymaga też długich godzin w kuchni. Do przyrządzenia surówki można wykorzystać gotowane lub pieczone w piekarniku buraki. Warto pamiętać, aby zrobić to wcześniej, ponieważ buraczki powinny ostygnąć, zanim trafią do salaterki z surówką. Można też wykorzystać gotowe ugotowane i obrane buraki, które dostępne są w wielu sklepach.
Jak więc zrobić surówkę z buraczków do obiadu? Z tym przepisem jest to proste. Nie oznacza to jednak, że surówka nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie. To doskonały przykład prostego i pysznego przepisu.
- 1. krok – obranie i starcie na tarce buraków, jabłka i cebuli
- 2. krok – wymieszanie składników z dodatkami i przyprawami
- 3. krok – schłodzenie prostej surówki z buraków w lodówce
Czym doprawić surówkę z buraczków?
Doprawienie prostej surówki z buraków to klucz do wydobycia pełni jej smaku. W tym przepisie buraki doprawia się solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Kwaśne dodatki zrównoważą słodycz buraków i dodadzą świeżości. Można też dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, dzięki którym surówka nabierze gładkiej konsystencji. Sprawdzą się też świeże zioła jak natka pietruszki, koperek, szczypiorek czy orzeźwiająca mięta. Fani ostrych smaków mogą podkręcić smak prostej surówki z buraków tartym chrzanem, imbirem lub szczyptą chili.
SKŁADNIKI
- 350 g ugotowanych buraków
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski.
- Jabłko i cebulę również zetrzeć na tarce i dodać do buraków. Wymieszać.
- Wlać sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Surówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Podawać jako dodatek do obiadu.