Klopsiki, pieczona dynia i obłędny sos jogurtowy. Ten obiad to hit w moim domu

klopsiki z pieczoną dynią
Autor: Shutterstock Soczyste klopsiki podaj z tymi sezonowymi dodatkami. Rodzina będzie zachwycona!
łatwy
45 min
4

Co zrobić na obiad z pieczonej dyni? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym sprawdzonym przepisie. Pyszne i soczyste klopsiki podane z pieczoną dynią i obłędnym sosem jogurtowym to propozycja na oryginalny obiad dla całej rodziny. Danie prezentuje się apetycznie, jest pyszne i aromatyczne. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienity posiłek z pieczonej dyni i mięsa mielonego.

Klopsiki z pieczoną dynią – składniki

Pełen smaku i aromatu obiad przyrządza się z prostych i niedrogich składników. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni. Dorodne warzywa piętrzą się na bazarowych straganach i w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Do klopsików najlepsza jest dynia Hokkaido. Jej zaletą jest to, że ma cienką skórkę, więc nie trzeba jej obierać. Po upieczeniu staje się kremowa, a jej smak jest lekko orzechowy. Pozostałe składniki, które niezbędne są do przygotowania tego posiłku, są łatwo dostępne przez cały rok.

Z czego więc zrobić pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny? Aby przyrządzić soczyste klopsiki z dodatkami, potrzebne są takie produkty jak:

  • mięso mielone
  • warzywa – dynia, marchewka, czosnek
  • bułka tarta
  • jajko
  • przyprawy – sól, pieprz, curry
  • miód
  • starty żółty ser
  • oliwa z oliwek do smażenia

Uzupełnieniem obiadu z klopsikami i pieczoną dynią w rolach głównych jest pyszny sos. Robi się go na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem smażonego na oliwie z oliwek czosnku, świeżej kolendry oraz przypraw. Idealnie łączy się z pieczoną dynią i soczystymi klopsikami.

Jak upiec dynię do obiadu?

Pieczona dynia to idealny dodatek do klopsików z mięsa mielonego. Jak upiec dynię w piekarniku? To bardzo łatwe zadanie. Dynię należy pokroić na plastry lub w większą kostkę. Warzywo układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. W tym przepisie razem z dynią piecze się także marchewka. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Warto skorzystać z funkcji termoobiegu. Pieczenie trwa 25 minut. Następnie dynię i marchewkę skrapia się miodem i dopieka jeszcze 5 minut. Dzięki temu warzywa się skarmelizują i będą jeszcze lepiej smakować.

Jak zrobić klopsiki z pieczoną dynią?

Przepis na wyśmienity obiad z sezonowych składników nie jest trudny. Przygotowanie zostało podzielone na poszczególne etapy, co znacznie ułatwia pracę. Danie nie jest czasochłonne. Można je zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Jak więc przyrządzić klopsiki i pieczoną dynię na obiad? Smaczny domowy posiłek uda się już za pierwszym razem. Wystarczy postępować według tego prostego przepisu.

  • 1. krok – pokrojenie dyni i marchewki i upieczenie ich w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego ze smażonym czosnkiem i kolendrą
  • 3. krok – wyrobienie masy mięsnej i uformowanie klopsików
  • 4. krok – usmażenie klopsików na patelni
  • 5. krok – podanie klopsików z pieczoną dynią i sosem jogurtowym

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 200 g dyni
  • 2 marchewki
  • 100 bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

  • sos:
  • 100 g greckiego jogurtu
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w większą kostkę marchewki i dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i piec około 25 minut. Następnie wyjąć i skropić miodem. Ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej posiekany lub starty na tarce czosnek. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki razem z oliwą z oliwek.
  • Dodać posiekaną kolendrę i wlać jogurt grecki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
  • Do miski przełożyć mięso mielone. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  • Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości mandarynki i odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Usmażone klopsiki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć miską lub talerzem, aby nie ostygły.
  • Klopsiki podawać z pieczonymi warzywami posypane starym żółtym serem i sosem jogurtowym na obiad.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej