Klopsiki, pieczona dynia i obłędny sos jogurtowy. Ten obiad to hit w moim domu
Co zrobić na obiad z pieczonej dyni? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym sprawdzonym przepisie. Pyszne i soczyste klopsiki podane z pieczoną dynią i obłędnym sosem jogurtowym to propozycja na oryginalny obiad dla całej rodziny. Danie prezentuje się apetycznie, jest pyszne i aromatyczne. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienity posiłek z pieczonej dyni i mięsa mielonego.
Klopsiki z pieczoną dynią – składniki
Pełen smaku i aromatu obiad przyrządza się z prostych i niedrogich składników. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni. Dorodne warzywa piętrzą się na bazarowych straganach i w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Do klopsików najlepsza jest dynia Hokkaido. Jej zaletą jest to, że ma cienką skórkę, więc nie trzeba jej obierać. Po upieczeniu staje się kremowa, a jej smak jest lekko orzechowy. Pozostałe składniki, które niezbędne są do przygotowania tego posiłku, są łatwo dostępne przez cały rok.
Z czego więc zrobić pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny? Aby przyrządzić soczyste klopsiki z dodatkami, potrzebne są takie produkty jak:
- mięso mielone
- warzywa – dynia, marchewka, czosnek
- bułka tarta
- jajko
- przyprawy – sól, pieprz, curry
- miód
- starty żółty ser
- oliwa z oliwek do smażenia
Uzupełnieniem obiadu z klopsikami i pieczoną dynią w rolach głównych jest pyszny sos. Robi się go na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem smażonego na oliwie z oliwek czosnku, świeżej kolendry oraz przypraw. Idealnie łączy się z pieczoną dynią i soczystymi klopsikami.
Jak upiec dynię do obiadu?
Pieczona dynia to idealny dodatek do klopsików z mięsa mielonego. Jak upiec dynię w piekarniku? To bardzo łatwe zadanie. Dynię należy pokroić na plastry lub w większą kostkę. Warzywo układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. W tym przepisie razem z dynią piecze się także marchewka. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Warto skorzystać z funkcji termoobiegu. Pieczenie trwa 25 minut. Następnie dynię i marchewkę skrapia się miodem i dopieka jeszcze 5 minut. Dzięki temu warzywa się skarmelizują i będą jeszcze lepiej smakować.
Jak zrobić klopsiki z pieczoną dynią?
Przepis na wyśmienity obiad z sezonowych składników nie jest trudny. Przygotowanie zostało podzielone na poszczególne etapy, co znacznie ułatwia pracę. Danie nie jest czasochłonne. Można je zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak więc przyrządzić klopsiki i pieczoną dynię na obiad? Smaczny domowy posiłek uda się już za pierwszym razem. Wystarczy postępować według tego prostego przepisu.
- 1. krok – pokrojenie dyni i marchewki i upieczenie ich w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego ze smażonym czosnkiem i kolendrą
- 3. krok – wyrobienie masy mięsnej i uformowanie klopsików
- 4. krok – usmażenie klopsików na patelni
- 5. krok – podanie klopsików z pieczoną dynią i sosem jogurtowym
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 200 g dyni
- 2 marchewki
- 100 bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
sos:- 100 g greckiego jogurtu
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w większą kostkę marchewki i dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i piec około 25 minut. Następnie wyjąć i skropić miodem. Ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać 5 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej posiekany lub starty na tarce czosnek. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki razem z oliwą z oliwek.
- Dodać posiekaną kolendrę i wlać jogurt grecki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
- Do miski przełożyć mięso mielone. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
- Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości mandarynki i odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Usmażone klopsiki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć miską lub talerzem, aby nie ostygły.
- Klopsiki podawać z pieczonymi warzywami posypane starym żółtym serem i sosem jogurtowym na obiad.