Dynie od lat królują na międzynarodowych stołach. Moda na te jesienne warzywa przywędrowała do Polski stosunkowo niedawno, przez co mieszkańcy naszego kraju podchodzą do potraw z dyni z małą rezerwą. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie.
Właściwości dyni: czy dynia jest zdrowa?
Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco.
Dodatkowo dynia pomaga redukować tkankę tłuszczową, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie, przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry.
Kiedy jest sezon na dynię?
Sadzenie i dbanie o dynię jest dziecinnie proste. Wystarczy nawet mały kawałek ziemi, aby dynia się przyjęła i obficie obrodziła.
Sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Należy jedynie pamiętać, że dynie lekko przymrożone nie nadają się do przechowywania i należy je od razu zjeść lub wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę.