Dynia: kiedy jest sezon na dynię?
Dynia trafiła w XVI wieku do Europy za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Od 4000 lat p.n.e. była już uprawiana przez Inków, którzy znali kilkaset sposobów na jej przygotowanie. Do Polski to niesamowite warzywo dotarło ok. 1700 roku. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy. Sprawdź, kiedy jest sezon na dynię.
Spis treści
Dynie od lat królują na międzynarodowych stołach. Moda na te jesienne warzywa przywędrowała do Polski stosunkowo niedawno, przez co mieszkańcy naszego kraju podchodzą do potraw z dyni z małą rezerwą. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie.
Właściwości dyni: czy dynia jest zdrowa?
Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco.
Dodatkowo dynia pomaga redukować tkankę tłuszczową, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie, przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry.
Kiedy jest sezon na dynię?
Sadzenie i dbanie o dynię jest dziecinnie proste. Wystarczy nawet mały kawałek ziemi, aby dynia się przyjęła i obficie obrodziła.
Sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Należy jedynie pamiętać, że dynie lekko przymrożone nie nadają się do przechowywania i należy je od razu zjeść lub wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę.