Klopsy, klopsiki i pulpeciki - 12 waszych ulubionych przepisów
Klopsy, klopsiki i pulpeciki - kto ich nie lubi? To prawdziwy comfort food. Miękkie, soczyste, pełne smaku - lubią je zwłaszcza dzieci i seniorzy. Można je przygotować nie tylko z mięsa, ale też z ryb lub warzyw.
Spis treści
Dlaczego lubimy pulpety i klopsiki?
Klopsiki i pulpeciki to jedne z pierwszych regularnych dań, które serwujemy naszym dzieciom. Łatwe do pogryzienia, często lekkostrawne, zazwyczaj zanurzone w sosie, który dodaje im smaku. Sympatia do delikatnych klopsików i pulpetów zostaje z nami często na całe życie. Bo co może być lepszego w pochmurny dzień, niż porcja klopsików z kaszą lub ziemniakami, obficie polanych sosem. Gotuję klopsiki, gdy najdzie mnie nostalgia za rodzinnym domem, gdy wracam do zdrowia po chorobie, gdy nie wiem na co mam chęć. Pulpeciki jakoś zawsze smakują. I to prawdziwy comfort food - zarówno łatwy do przygotowania, jak i do zjedzenia.
Pulpeciki i klopsiki - z czego je zrobić?
Do przygotowania pulpecików i klopsików możemy wykorzystać każdy rodzaj mięsa. Zwłaszcza posłużą wołowinie, która lubi być sucha, a także mięsu drobiowemu, które można tak przygotować, by za każdym razem nadać mu inny smak. Pulpety i klopsiki można też z powodzeniem przyrządzić z ryb - to propozycja szczególnie dla tych, którzy za rybami nie przepadają. Smakowite są też pulpety z warzyw i kasz - te na dodatek doskonale służą naszemu zdrowiu.