Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

2021-06-25 13:36

Mamy coraz mniej czasu. Dlatego mimo wielu udogodnień potrzebujemy sprytnych sposobów na szybkie przygotowanie posiłków. Mielone mięso to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie sycącego posiłku. Zamrożone mięso mamy w zasięgu ręki, w zamrażalniku lub zamrażarce.  Problemem jest jednak szybkie rozmrożenie mielonego mięsa bez uszczerbku na jego przydatności do spożycia. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić mięso mielone.

Jak szybko rozmrozić mięso mielone?
Autor: Shutterstock Mrożone mięso mielone to najlepszy sposób przechowywania tego produktu

Spis treści

  1. Sprytny trik, jak szybko rozmrozić mięso mielone
  2. Jak zamrozić mięso mielone, żeby go szybko rozmrozić?
  3. Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

Sprytny trik, jak szybko rozmrozić mięso mielone

Mięso mielone jest głównym składnikiem wielu klasycznych przepisów począwszy od kotletów mielonych, poprzez farsz do gołąbków czy papryki, a na sosie bolońskim kończąc. Zamrażając mięso mielone do późniejszego użycia powinniśmy mieć na względzie jego rozmrożenie. I jest jeden sprytny trik ułatwiający to zadanie. 

Jak zamrozić mięso mielone, żeby go szybko rozmrozić?

Wstępem do szybkiego rozmrożenia mięsa mielonego jest jego odpowiednie zamrożenie. Oto naprawdę sprytna sztuczka. Zastosowanie jej wydatnie skraca czas rozmrażania. Umieść mięso w torebkach z suwakiem, usuń powietrze, zamknij dobrze i zamroź na płasko. Im cieńsza warstwa mięsa, tym szybciej go rozmrozisz. Takie płaskie paczki z mięsem mielonym zajmują mniej miejsca w zamrażarce. Pamiętaj o tym, gdy następnym razem kupisz mięso mielone i zechcesz je zamrozić.

Mrożone mięso mielone w płaskich pakieta
Autor: Shutterstock
Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Z mięsa mielonego i dodatków można wyczarować pyszne kotlety nadziewane serem

Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

Opakowane mięso mielone wystarczy zanurzyć w wodzie. Opakowanie musi być szczelne. To ważne! Woda powinna być chłodna lub zimna. Wymieniamy ją co kilka minut. Dlaczego nie wolno rozmrażać mięsa w gorącej wodzie? Gorąca woda tylko pozornie przyspiesza rozmrażanie mięsa. Białko w zewnętrznej warstwie mięsa może się ściąć, co utrudni przygotowanie posiłku. Jest to sposób niebezpieczny również z powodów higienicznych. Bakterie w mięsie rozmrażanym w ciepłej lub gorącej wodzie gwałtownie namnażają się i mogą spowodować niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH