Mielone możesz przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego. Kup dobre mielone lub poproś w dobrym sklepie mięsnym o zmielenie wybranych kawałków mięsa.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Jak zrobić pyszne mielone - krok po kroku
Do mięsa dodaj jajko i bułkę uprzednio rozmoczoną w wodzie lub mleku i rozdrobnioną. Dodaj sól i pieprz, a także ulubione przyprawy. Możesz dodać drobno startą surową cebulę lub poszatkowaną cebulę przesmażoną na maśle.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Jak zrobić pyszne mielone - krok po kroku
Mięso z dodatkami wyrób na gładką, jednolitą masę. Rękami posmarowanymi olejem formuj kotlety.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Jak zrobić pyszne mielone - krok po kroku
Uformowane kotlety możesz panierować w bułce tartej lub np. w rozdrobnionych płatkach owsianych
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Jak zrobić pyszne mielone - krok po kroku
Kotlety mielone smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu - najpierw przez 3-4 minuty na pełnym ogniu, by powstała skórka, potem bardzo powoli, na małym ogniu, by środek nie był surowy.