Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze [WIDEO]

2023-10-13 15:01

Dynia hokkaido to jedna z kilkudziesięciu odmian dyni - dość łatwo dostępna w polskich sklepach. Sprawdź, czym dynia hokkaido różni się od zwykłej dyni i jakie ma wartości odżywcze.

Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze
Autor: Shutterstock Dynię hokkaido można piec, grillować i gotować

Spis treści

  1. Co to jest dynia hokkaido?
  2. Dynia hokkaido: wartości odżywcze
  3. Dlaczego warto jeść dynie hokkaido?

Co to jest dynia hokkaido?

Dynia hokkaido to jedna z odmian dyni. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni - jest mniejsza (waga sięga 2-3 kg) i twardsza. Dynie hokkaido bez problemu kupimy w polskich sklepach.

Dynia hokkaido: wartości odżywcze

Warto na stałe wprowadzić dynię hokkaido do jadłospisu, by wspomóc trawienie i regularnie dostarczać niezbędnych dla organizmu związków:

karotenu (dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV); w dyni hokkaido jest więcej karotenu niż w marchewce;

witamin: B1, B2, PP, C, A;

fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Dlaczego warto jeść dynie hokkaido?

Zupki z dyni hokkaido poleca się dzieciom ze względu na dużą zawartość witamin i karotenu. Warto wiedzieć, że dynie nie wiążą fosforanów z ziemi w przeciwieństwie np. do marchewki, która też jest doskonałym źródłem karotenoidów.

Dynia hokkaido ma właściwości odtruwające i oczyszczające - pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby.

Jedną z zalet dyni hokkaido jest to, że nie rozpada się w czasie gotowania. Dlatego jeśli chcemy zrobić potrawę, w której zostaną całe kawałki dyni, wybierzmy tę odmianę. Dynie hokkaido sprawdzają się jako składnik leczo, gulaszów i tart.

Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
QUIZ: Ile wiesz o dyniach?
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi dynia?
Dynie