Zamiast kupować, robię w domu. Ten obłędny krem czekoladowy to tylko zdrowe 2 składniki
Jaki jest prosty przepis na krem czekoladowy? Jak się okazuje, przygotowanie tego przysmaku wcale nie jest takie trudne. Wystarczą dwa zdrowe składniki i 10 minut wolnego czasu, aby zrobić najlepszy domowy krem czekoladowy pełen zdrowia. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na wyborny krem czekoladowy z dwóch składników i poznajcie jego prozdrowotną moc.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Z czego zrobić zdrowy krem czekoladowy?
W tym prostym i szybkim jak błyskawica przepisie wykorzystuje się tylko dwa produkty. Oba składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Wyróżniają się nie tylko znakomitym smakiem i wszechstronnym wykorzystaniem. Stanowią skarbnicę witamin, minerałów i substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Z czego więc zrobić zdrowy domowy krem czekoladowy? Lista składników obejmuje tylko dwa produkty, które warto na stałe wprowadzić do diety.
- Mleczko kokosowe – zawiera witaminy z grupy B, C i E oraz minerały takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, miedź, mangan i selen. Jest bogate w błonnik, który wspiera trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Dostarcza energii, wspiera układ odpornościowy i korzystnie wpływa na serce, a także poprawia trawienie i wykazuje działanie przeciwzapalne. Doskonale nawilża i odżywia skórę. Do kremu najlepiej sprawdzi się gęste mleczko kokosowe o zawartości kokosa minimum 80 proc.
- Gorzka czekolada – jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Zawiera minerały, takie jak żelazo, magnez, miedź, mangan, potas i cynk. Pozytywnie wpływa na pracę serca i krążenie, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru. Działa na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Ma właściwości przeciwzapalne. Poprawia nastrój i zmniejsza negatywne skutki stresu. Do kremu warto wykorzystać gorzką czekoladę, która zawiera przynajmniej 75 proc. kakao.
Jak zrobić krem czekoladowy z 2 składników?
Przepis na znakomity domowy krem o smaku czekolady bez cukru, do którego przygotowania wykorzystuje się tylko dwa produkty, nie jest trudny. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy, więc mogą z niego skorzystać osoby bez doświadczenia, początkujący, leniwi i zapracowani. Przepis jest także błyskawiczny, ale aby spróbować wybornego kremu czekoladowego należy poczekać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Staje się gęsty i aksamitny.
Jak więc zrobić słoiczek wybornego kremu czekoladowego w domu? Przepis jest naprawdę wyjątkowo prosty. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a przysmak o smaku czekolady uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – podgrzanie mleczka kokosowego
- 2. krok – dodanie połamanej na kawałki gorzkiej czekolady
- 3. krok – mieszanie, aż składniki połączą się w jednolity krem
- 4. krok – przełożenie kremu do słoiczka i schłodzenie w lodówce
Jak wykorzystać krem czekoladowy z 2 składników?
Krem czekoladowy z dwóch składników świetnie smakuje sam jako słodka przekąska między posiłkami. Stanowi także uniwersalny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów w innych recepturach. Krem czekoladowy przygotowany według tego przepisu sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa i dodatek do naleśników czy placków. Można wykorzystać go do domowych deserów, ciast, ciasteczek i tortów. Podkręci smak domowych koktajli mlecznych i kawy. Bez względu na sposób podania krem czekoladowy z dwóch składników smakuje wyśmienicie i poprawia humor.
SKŁADNIKI
- 1 puszka mleczka kokosowego o zawartości min. kokosa 80%
- 150 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 75%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć mleczko kokosowe. Podgrzewać na małym ogniu, uważając, aby go nie zagotować.
- Dodać połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z mleczkiem kokosowym.
- Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Krem przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
- Podawać jako dodatek do placków i naleśników, wykorzystać do ciast i deserów lub podawać jako słodką przekąskę.