Biszkopt z kremem czekoladowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Biszkopt z kremem czekoladowym to ciasto wyjątkowo łatwe do przyrządzenia. Pachnie czekoladą i wanilią, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Sprawdź, jak zrobić biszkopt z kremem czekoladowym.
Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów
Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 5 żółtek
- 15 dag cukru kryształu
- 3-4 łyżki cukru wanilinowego
- łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 2 szklanki mleka
- 10 dag rozdrobnionej czekolady
- 8 arkuszy jasnej żelatyny
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 1 rolada biszkoptowa (gotowa)
- rum
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko wlej do rondelka i postaw na ogniu. Namocz żelatynę.
- Wymieszaj żółtka z cukrem kryształem i wanilinowym, kakao oraz cynamonem. Dodaj wrzące mleko i drobniutko posiekaną czekoladę.
- Wstaw do gorącej kąpieli wodnej (rondelek z mlekiem i czekoladą ustaw na brzegach większego naczynia, w którym gotuje się woda) i ogrzewaj 5 minut, stale mieszając.
- Do rondelka z czekoladą włóż namoczoną i odciśniętą żelatynę. Ma się rozpuścić. Krem ostudź.
- Ubij śmietankę. Przed stężeniem ostrożnie wymieszaj krem z bitą śmietaną.
- Formę wyłóż roladą biszkoptową pokrojoną na plasterki.
- Przykryj plastry połową kremu, następnie połóż drugą warstwę plasterków biszkopta i znowu krem.
- Ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki, następnie wyłóż na talerz i skrop rumem.