Ryba po grecku – sprawdzony przepis babci na szybkie i proste danie z ryby i warzyw
                  Dieta bezglutenowa
Ryba po grecku to świetny pomysł na pyszne danie – sprawdzi się zarówno jako zimna przystawka, jak i ciepły obiad. Babciny przepis jest prosty, składniki niedrogie, a smak uwielbiany przez wszystkich. Połączenie pożywnej ryby i warzyw czyni z niej wartościowy element codziennej diety. Najczęściej gości na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, będąc tradycyjną potrawą wigilijną.
 
Jaką rybę przygotować po grecku?
Ryba po grecku, to danie do którego można użyć niemal każdej ryby, zazwyczaj jednak wybieramy ryby morskie: mintaja, morszczuka lub mirunę. I tym, którzy nie wiedzą, jaką rybę wybrać polecamy tekst: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku? Tam wyjaśniamy wszelkie wątpliwości w tej kwestii. Są także osoby, które do przygotowania ryby po grecku wybierają ryby słodkowodne, przede wszystkim karpia.
Najlepsza ryba po grecku - smaczna i zdrowa
Solidna porcja ryby po grecku ważąca 200 g ma około 280 kcal. Dostarcza sporo białka, ale i tłuszczu, ponieważ rybne filety w rybie po grecku są smażone. Jeśli chcesz nieco odchudzić tę potrawę - zrezygnuj z panierki z jajka i bułki tartej. Warzywa do ryby po grecku podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu, a następnie duś podlewając wodą. Rybę po grecku najlepiej przygotować na 1-2 dni przed podaniem i wstawić do lodówki. Wtedy będzie najsmaczniejsza, bo smaki się przegryzą, a ryba nasiąknie pysznym warzywnym sosem.
SKŁADNIKI
- 5-6 filetów rybnych
 - 4 średnie marchewki
 - 2 średnie pietruszki
 - 1 mały seler
 - 4 cebule
 - 80 g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
 - 1 liść laurowy
 - kilka ziaren pieprzu
 - sól, cukier
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - olej do smażenia
 - pół szklanki wody
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokrój w półplasterki.
 - Podsmaż na oleju cebulę do zeszklenia, dodaj warzywa i smaż jeszcze 3-4 minuty, posól, dodaj listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie.
 - Podlej wodą, dodaj koncentrat i odrobinę cukru do smaku. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą.
 - Na drugiej patelni rozgrzej olej, usmaż na wpół rozmrożone filety. Filety częściowo rozmrożone nie rozpadną się podczas smażenia.
 - Rybę odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
 - Gdy warzywa będą miękkie, ułóż na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.
 - Rybę po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Podawać na zimno lub na ciepło.