Ryba po grecku - prosty i szybki przepis babci na rybę z warzywami
Dieta bezglutenowa
Ryba po grecku to wspaniały pomysł na smaczne danie - zarówno jako zimna przystawka, jak i ciepły obiad. Przepis babci jest prosty w wykonaniu, a składniki na tę potrawę - tanie. Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Najczęściej jadamy ją z okazji Bożego Narodzenia, bo ryba po grecku jest popularną potrawą na wigilijny stół.
Jaką rybę przygotować po grecku?
Ryba po grecku, to danie do którego można użyć niemal każdej ryby, zazwyczaj jednak wybieramy ryby morskie: mintaja, morszczuka lub mirunę. I tym, którzy nie wiedzą, jaką rybę wybrać polecamy tekst: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku? Tam wyjaśniamy wszelkie wątpliwości w tej kwestii. Są także osoby, które do przygotowania ryby po grecku wybierają ryby słodkowodne, przede wszystkim karpia.
Najlepsza ryba po grecku - smaczna i zdrowa
Solidna porcja ryby po grecku ważąca 200 g ma około 280 kcal. Dostarcza sporo białka, ale i tłuszczu, ponieważ rybne filety w rybie po grecku są smażone. Jeśli chcesz nieco odchudzić tę potrawę - zrezygnuj z panierki z jajka i bułki tartej. Warzywa do ryby po grecku podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu a następnie duś podlewając wodą. Rybę po grecku najlepiej przygotować na 1-2 dni przed podaniem i wstawić do lodówki. Wtedy będzie najsmaczniejsza, bo smaki się przegryzą, a ryba nasiąknie pysznym warzywnym sosem.
SKŁADNIKI
- 5-6 filetów rybnych
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 4 cebule
- 80 g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól, cukier
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
- pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokrój w półplasterki.
- Podsmaż na oleju cebulę do zeszklenia, dodaj warzywa i smaż jeszcze 3-4 minuty, posól, dodaj listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie.
- Podlej wodą, dodaj koncentrat i odrobinę cukru do smaku. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą.
- Na drugiej patelni rozgrzej olej, usmaż na wpół rozmrożone filety. Filety częściowo rozmrożone nie rozpadną się podczas smażenia.
- Rybę odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy warzywa będą miękkie, ułóż na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.
- Rybę po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Podawać na zimno lub na ciepło.