Seler zwyczajny: właściwości i zastosowanie lecznicze

2018-04-25 10:31 redakcja
seler-zwyczajny-wlasciwosci-i-zastosowanie-lecznicze.jpg
Autor: Shutterstock Najwięcej witaminy C zawierają liście selera

Seler ma właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W leczeniu mogą być wykorzystane zarówno korzenie, jak i liście selera. Jest on również stosowany w dietach odchudzających. Z powodzeniem sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wypróbuj nasze przepisy na dania z selerem! Surówka z selera naciowego i ananasa: łatwy przepis Łatwa surówka z selera konserwowego – SPRAWDZONY PRZEPIS Zupa z selera naciowego z kurczakiem: samo zdrowie na obiad [przepis]

Korzeń i liście selera

Korzeń selera zawiera olejek eteryczny. W korzeniu znajdują się witaminy - niewielka ilość witaminy C, B, PP, a także sole mineralne potasu, wapnia, fosforu. Liście selera zawierają prawie 100 razy więcej witaminy C niż korzenie, zawierają również prowitaminę A. 

Właściwości selera

Związki zawarte w selerze zwiększają wytwarzanie i wydalanie moczu. W związku z tym jest on szczególnie polecany osobom, które cierpią na zakażenie dróg moczowych i kamicę moczową, a także osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Olejek eteryczny zawarty w selerze pobudza pracę przewodu pokarmowego, poprawia apetyt i ułatwia trawienie.

Seler zawiera również związki o właściwościach przeciwskurczowych, może być stosowany w przypadku bolesnego miesiączkowania. Ponadto seler sprawdzi się w chorobach skóry, szczególnie przy leczeniu niegojących się, ropiejących ran.

Jak stosować seler?

Sok z selera uzyskuje się przez rozdrobnienie i wyciśnięcie korzeni. Można go spożywać 1-2 łyżki w ciągu dnia w przypadkach zaparć, w chorobach dróg moczowych, a rozcieńczony gotowaną wodą w przypadkach pokrzywki, zapaleń skóry na rany i owrzodzenia.

Napar z korzeni - 1 łyżkę suszonych korzeni zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Zastosowanie podobne jak w przypadku soku. Spożywany przed jedzeniem dodatkowo pobudza apetyt.

Odwar ze świeżych korzeni uzyskuje się poprzez gotowanie rozdrobnionych korzeni. Spożywać należy go po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie w przypadkach zaburzeń trawienia i braku łaknienia.

Seler może być wykorzystywany w dietach odchudzających oraz w daniach o właściwościach uspokajających.

Seler, zarówno ten naciowy, jak i korzeniowy oraz jego nać, powszechnie wykorzystywane są w kuchni.

Sprawdź nasz przepis na:

Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE