Surówka z selera naciowego i ananasa. Łatwy przepis na orzeźwiającą przystawkę
2022-12-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Oto kusząca i apetyczna propozycja - surówka z selera naciowego z ananasem. Warto wypróbować nasz przepis, ponieważ seler jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe. Sprawdź, jak zrobić pyszną surówkę z selerem naciowym, ananasem, kukurydzą i pestkami słonecznika.
SKŁADNIKI
- 6 łodyg selera naciowego
- ananas w puszce
- pół puszki kukurydzy
- duża garść pestek słonecznika lub orzechów
- majonez
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi selera myjemy i kroimy na drobne plasterki, następnie dodajemy do nich pokrojonego na cząstki ananasa (oraz kilka łyżek syropu z ananasa), a także pół puszki kukurydzy.
- Pestki słonecznika wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut, nie dodając tłuszczu (nie ma takiej potrzeby, jako że pestki słonecznika same w sobie są bogatym źródłem tłuszczu). Dodajemy do selera, ananasa i kukurydzy.
- Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surówkę można dodatkowo przybrać zieloną natką pietruszki, a podawać z pieczywem ryżowym, pełnoziarnistym lub chrupkim.
Ananas – dlaczego warto go jeść?