Zupa z selera naciowego z kurczakiem: samo zdrowie na obiad [przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z selera naciowego z kurczakiem to samo zdrowie na obiad. Sok z selera naciowego to istny eliksir młodości. Wypity na czczo oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje gładkość skórze. Dlatego sam seler naciowy powinien jak najczęściej gościć w obiadowym menu. Można z niego przygotować niepowtarzalne zupy o oryginalnym smaku. Podajemy przepis na zupę z selera naciowego z kurczakiem!
SKŁADNIKI
- podwójna pierś kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- 7 łodyg selera naciowego
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- szklanka mleczka kokosowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypior
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Gotować 20 minut.
- Dodać pokrojoną włoszczyznę, gotować jeszcze 15 minut. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrojone cebulę i seler naciowy. Wlać mleczko kokosowe. Dusić przez 10 minut. Dodać do zupy.
- Wyjąć kurczaka, pokroić w paski i ponownie dodać do zupy. Doprawić, podgrzać. Zupę przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem.