Kurczak zagrodowy, ekologiczny, organiczny: dlaczego warto jeść zdrowe mięso drobiowe [WIDEO]

Kurczak zagrodowy, ekologiczny, organiczny: dlaczego warto jeść zdrowe mięso drobiowe [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięso drobiu hodowanego według dobrej praktyki hodowlanej ma mięso mniej otłuszczone i smaczniejsze. 

Obecnie jesteśmy bardziej świadomi, tego co spożywamy, niż przed paroma laty. Dostęp do wielu informacji daje możliwość sprawdzenia, co warto jeść, a także tego, co nie powinno znajdować się w zdrowej diecie. Naturalne więc są pytania: Dlaczego warto jeść zdrowe mięso drobiowe? Jakie mięso drobiowe jest zdrowe? Jaki drób wybierać? Odpowiedź jest jedna. Na naszym rynku najlepiej kupować drób zagrodowy z ekologicznych hodowli, w których przestrzega się zasad wolnego chowu organicznego i odpowiedniego żywienia bez szkodliwych dla zdrowia ludzkiego dodatków. 

Kurczak zagrodowy ma wiele zalet, tutaj przeczytacie o: 

  1. Bezpieczeństwo jedzenia eko kurczaka
  2. Hodowla kurczaka zagrodowego
  3. Wartość odżywcza kurczaka organicznego
  4. Przepisy z kurczakiem ekologicznym

 

Zdrowy drób

Bezpieczeństwo naszego zdrowia zaczyna się na polu, gdzie uprawia się zboża na paszę dla zwierząt hodowlanych. W intensywnym chowie drobiu kurczętom podaje się zapobiegawczo antybiotyki, dzięki czemu rosną szybciej i są zdrowe. Niestety antybiotyki pozostają w mięsie zwierząt i tą drogą trafiają do naszego organizmu. Stąd antybiotykooporność u dzieci i dorosłych, prawdziwa plaga współczesnej medycyny. Antybiotyki zaburzają florę bakteryjną zasiedlającą nasze jelita, a to może prowadzić do chorób autoimmunologicznych: reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy i otyłości.

Dlatego tak niezmiernie ważna jest produkcja żywności metodami tradycyjnymi, zgodnie z dobrą praktyką hodowlaną. Tak właśnie hodowane są kurczaki zwane zagrodowymi, ekologicznymi lub organicznymi. 

Zdrowszy, ale droższy

Kurczak zagrodowy hodowany jest naturalnym sposobem, czyli w rodzinnych fermach na terenach o nieskażonym środowisku. Okres hodowli kurczaka organicznego trwa dłużej niż w przypadku zwykłych kurczaków. Hodowany jest 56 dni, a nie 32. Stąd niestety jego wyższa cena.

Hodowcy dbają, aby jego życie od wyklucia do łagodnej śmierci było absolutnie bezstresowe. Kurczaki zagrodowe karmione są wyłącznie paszą roślinną. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniający wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. W paszach nie stosuje się dioksyn, antybiotyków i hormonów wzrostu, a przede wszystkim dodatków pochodzenia zwierzęcego (tłuszczu, hemoglobiny itp.). Naturalny sposób karmienia wyklucza stosowanie modyfikowanych genetycznie organizmów roślinnych - GMO. Rodzaj paszy także zwiększa ostateczną cenę mięsa kurczak tak hodowanego.

Dłuższy tzw. ekstensywny chów w czystym regionie oraz naturalne karmienie w efekcie powodują, że kurczak zagrodowy ma regularne umięśnienie, jest mniej otłuszczony, a jego skórka jest cieńsza. Dlatego jest polecany wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie. 

Wartość odżywcza 

Dietetycy najczęściej polecają z mięs - drób. Wynika to przede wszystkim z jego wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości tłuszczów. Drób dostarcza organizmowi duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów: cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Składników tych organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, a są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, dlatego muszą być dostarczane w pokarmie. Przykładowo przeciętnej wielkości pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 — w ponad 100%, a upieczone udko z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cynk w 70%, a jedna cała pierś – w 85% na selen.

Mięso z kurczaka organicznego charakteryzuje się niską zawartością kaloryczną. Porcja o wadze 100 g piersi kurczaka (bez skórki) to ok. 100 kcal, ud (bez skórki) to ok. 130 kcal, a tuszki to 160 kcal. Identyczna ilość wieprzowiny to średnio około 260 kcal. Pierś z kurczaka (bez skóry) — zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g.

Większość tłuszczów w mięsie drobiowym znajduje się w skórce, dlatego bardzo duże różnice zachodzą w zależności od tego, czy drób jest przygotowywany ze skórką, czy bez. Ze względów dietetycznych zalecane jest usuwanie skóry przed przyrządzeniem potrawy.

Kurczak ekologiczny w kuchni

Swoje walory smakowe kurczak organiczny zawdzięcza wolniejszemu procesowi wzrostu, przez co mięso jest dojrzalsze i delikatniejsze. Posiada bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Dania przyrządzone z kurczaka zagrodowego są smaczne i aromatyczne. 

Wypróbujcie przepisy wykorzystując tuszkę kurczaka zagrodowego:

Kurczak pieczony z orzechami z sosem żurawinowym oraz Kurczak pieczony z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Na półkach sklepowych znajdziecie zdrowe kurczaki z certyfikatami bezpieczeństwa:

Kurczak Zagrodowy z Podlasia, SEDAR S.A.Kurczak Zagrodowy z Podlasia, producent SEDAR S.A., średnia waga 1,5-1,8 kg, cena: 11,99 kg (październik 2017)

Ocena: 3,1