Łatwa surówka z selera konserwowego – SPRAWDZONY PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Surówka z selera i ananasa to idealna przekąska do pracy czy dodatek do rodzinnego obiadu. Smakuje wyśmienicie i nieco egzotycznie dzięki ananasowi. Wszystkie składniki tej sałatki z selera są łatwo dostępne przez cały rok, dlatego w jej przygotowaniu nie ogranicza nas sezon. Do tego surówka z selera i ananasa jest bardzo zdrowa.
SKŁADNIKI
- 1 słoik selera z zalewy
- 5 krążków ananasa
- 1 mała puszka kukurydzy
- 200 g jogurtu greckiego
- biała część pora
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od odsączenia selera z zalewy i przełożenia go do miski.
- Następnie kroimy jasną część pora wzdłuż i w cienkie półtalarki. Dokładamy go do selera. Kroimy ananasa w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Dodajemy kukurydzę i mieszamy składni.
- Sosu do surówki: do jogurtu greckiego dodajemy pieprz, sól, łyżeczkę czosnku granulowanego, majonez. Mieszamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy.
- Gotową surówkę z selera i ananasa wkładamy do lodówki na pół godziny.