Pietruszka zwyczajna - popularne warzywo z właściwościami zdrowotnymi

2016-08-17 15:10 redakcja
Pietruszka zwyczajna - jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Autor: pixabay.com Pietruszka jest bogata w witaminę C.

Natka pietruszki jest bardzo częstym dodatkiem do zup i sosów. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym znalazła również zastosowanie w ziołolecznictwie. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.

Pietruszka - zbiory

Zbieramy w październiku i w listopadzie. Korzenie suszymy w suszarniach w temperaturze do 60 st. C, a liście w ocienionym i przewiewnym miejscu.

Pietruszka - zastosowanie

Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C, zalecane osobom anemicznym oraz rekonwalescentom. Działa moczopędnie i pobudzająco, obniża gorączkę, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wzmacnia żołądek. Łagodzi zaburzenia krążenia i problemy oddechowe. Stosowana zewnętrznie leczy stłuczenia i skręcenia oraz stany zapalne oczu.

Napar ze świeżych liści - 2-3 łyżki posiekanych liści wrzucamy do 1 litra wody, podgrzewamy przez 20 minut nie dopuszczając do wrzenia. Pijemy 2 szklanki dziennie po posiłkach.

Wywar ze świeżych korzeni - 3 łyżki pokrojonych w kostkę korzeni pietruszki zalewamy 1 litrem wody, gotujemy 15 min. Pijemy 2 razy dziennie po szklance.

Kuchnia - świeże lub suszone liście pietruszki dodaje się do sosów, sałatek, jajek, ziemniaków, zup, marynat itp.

Wypróbuj przepis wykorzystujący natkę pietruszki:

Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE