Dlaczego warto jeść dania rybne? Poznaj 5 powodów!
W czasie Wigilii na naszych stołach wylądują karpie, łososie, dorsze i inne dania rybne, które są nieodłącznym elementem diety postnej. Zawarte w nich kwasy omega-3 to samo zdrowie, dlatego warto je jeść nie tylko od święta. Dlaczego jeszcze ryby i dania rybne częściej powinny lądować na naszych talerzach? Poznaj 5 powodów!
Spis treści
- Ryby nie tylko w Święta!
- 1. Kwasy omega-3
- 2. Doskonałe, łatwo przyswajalne białko
- 3. Mało kalorii, dużo zdrowia
- 4. Łatwość przyrządzania
- 5. Gotowe nie znaczy niezdrowe!
Ryby nie tylko w Święta!
O tym, że ryby są bardzo zdrowe, słyszał prawie każdy. Mimo tego większość Polaków w ramach obiadu czy kolacji częściej wybiera mięso z kurczaka zamiast posiłku rybnego. Co innego w Wigilię - niemal w każdym polskim domu podczas wieczerzy królują rozmaite posiłki rybne. Dietetycy podkreślają, że ryby oraz dania rybne powinny pojawiać się w jadłospisie co najmniej dwa razy w tygodniu, a nie tylko od święta. Dlaczego warto je jeść? Sprawdźcie!
1. Kwasy omega-3
Ryby stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i lipidów. Kwasy te wpływają pozytywnie m.in. na pracę układu krążenia i mózgu. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego trzeba dostarczać je regularnie wraz z posiłkiem. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 są tłuste ryby morskie: łosoś, sardynki, makrele, śledzie czy szprotki.
2. Doskonałe, łatwo przyswajalne białko
Zarówno ryby świeże, jak i pieczone bogate są w białko o bardzo cennych właściwościach biologicznych. Co to oznacza? Zawiera ono wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy w ilościach przekraczających te, których spożycie zaleca WHO! Wniosek? Jest prosty - powinniśmy jeść ich jak najwięcej!
3. Mało kalorii, dużo zdrowia
Czy wiedziałeś, że ryby należą do jednych z najmniej kalorycznych pokarmów? Mogą sobie na nie pozwolić osoby odchudzające się, a także pacjenci, którzy posiadają pewne ograniczenia żywieniowe ze względu na zdiagnozowane schorzenia. Choć w przetworach rybnych kalorii jest nieco więcej, z pewnością znajdziemy wśród nich takie, które można spożywać bez obaw o wskazania wagi!
4. Łatwość przyrządzania
Powiedzmy sobie szczerze - nie każdy z nas jest urodzonym szefem kuchni. Ba, niektórzy nawet potrafią przypalić wodę! Dla tych, którzy nie grzeszą umiejętnościami kulinarnymi gotowe, zdrowe i wysokiej jakości gotowe dania rybne to doskonały sposób na zdrowy posiłek! Na przykład łososie Fjørd Fiskursson są strzałem w 10! Łatwość i szybkość przygotowania to dwa główne atuty! Świątecznego Łososia Pieczonego ze śliwką lub z grzybami przyrządzisz na ciepło w dwóch prostych krokach: wyjmij rybę z opakowania i podgrzej w mikrofalówce lub piekarniku, a następnie danie uzupełnij o ulubione dodatki i.. voilà! Gotowe! Co więcej – ryba smakuje równie dobrze na zimno – jako przystawka.
5. Gotowe nie znaczy niezdrowe!
Mitem jest, że gotowe dania rybne zawierają konserwanty i sztuczne dodatki. Wystarczy czytać uważnie etykiety. Niektóre gotowe dania rybne są bardzo wysokiej jakości. Na przykład Łosoś Pieczony Fjørd Fiskursson jest daniem całkowicie naturalnym - nie zawiera konserwantów, fosforanów czy sztucznych barwników. Aromat łososi norweskich jest mocno podkreślony autorskimi marynatami. Ryby są solone ręcznie, a następnie wzbogacane o naturalne przyprawy i dodatki!