Jeden garnek, by wszystkich nakarmić. Śródziemnomorskie klimaty w kilka chwil

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczny kurczak przygotowany w jednym garnku? Ten kurczak w śródziemnomorskim stylu sprawdzi się perfekcyjnie o każdej porze roku. Smakuje obłędnie, pięknie wygląda i stosunkowo prosto się go przygotowuje. A co najlepsze? Brak dużej ilości garnków po jego przygotowaniu!
Aromatyczny posiłek na wyciągnięcie ręki. Smak, który pasuje
To danie to prawdziwa kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Prostota łączy się tu z niesamowitym aromatem i harmonią smaków. Wszystkie połączenia to idealna reprezentacja krajów śródziemnomorskich, które dają nam niesamowite danie.
Jednym z największych plusów naszego przepisu jest fakt, że przygotowujemy go w jednym garnku, dzięki czemu przy minimum pracy mamy maksimum smaku. Nie ma potrzeby szykowania, a później mycia, dużej ilości garnków. Wystarczy jedno naczynie, w którym w całości przygotujemy nasze aromatyczne danie.
Uszyj danie na swoją miarę. Smakuje nieziemsko
To danie oczywiście można bez problemu modyfikować. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką. Cukinię możemy zamienić na przykład na bakłażana. Pierś z kurczaka można zamienić na udka - jednak tu musimy się liczyć z faktem, że dłużej będziemy musieli je dusić. Bez problemy dorzucimy również kapary, szpinak czy nawet odrobinę białego wina.
To pełnowartościowy posiłek, który idealnie pasować będzie do kuskusu, ryżu, kaszy czy pieczywa. Nie ma tu nic skomplikowanego - wyłącznie nieziemski posiłek, który przygotuje każdy.
SKŁADNIKI
- 600–700 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- sok z 0,5 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojonego kurczaka podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Jak się zarumienią, przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cukinię w plasterkach.
- Smażymy kilka minut.
- Dodajemy pomidory, zioła, paprykę wędzoną, oliwki, sok z cytryny.
- Mieszamy i zagotowujemy.
- Dodajemy z powrotem kurczaka.
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut.