Pyszna i zdrowa sałatka śródziemnomorska. Robotę robi tu ten sos

sałatka śródziemnomorska
Autor: Shutterstock Wyśmienita sałatka śródziemnomorska zachwyca łatwym przygotowaniem i pysznym smakiem.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka śródziemnomorska jest nie tylko pyszna. To zastrzyk dla zdrowia i urody. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują, a ich pysznym uzupełnieniem jest aromatyczny sos. Sałatkę robi się błyskawicznie z prostych składników. Jest gotowa w 10 minut. Zobaczcie, jak przygotować wyjątkowo smaczną i zdrową sałatkę śródziemnomorską, która zachwyci każdego.

Z czego zrobić sałatkę śródziemnomorską?

Nie bez powodu lekarze i dietetycy uważają, że najzdrowszy sposób odzywania to dieta śródziemnomorska. Posiłki przyrządza się ze świeżych produktów łatwo i szybko. Najlepszym tego przykładem jest ta pyszna sałatka śródziemnomorska.

Do przygotowania porcji pysznej sałatki wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne i wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie. Ich dodatkową zaletą jest to, że mają zbawienny wpływ na urodę. Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty, które bez problemu można kupić przez cały rok.

Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić szybką sałatkę śródziemnomorską? Lista składników została podzielona na dwie części. Te produkty są niezbędne, aby przyrządzić sałatkę i sos:

  • miks sałat – bogate w kwas foliowy i błonnik, który zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów
  • mozzarella – włoski ser bogaty w białko, wapń i fosfor
  • pomidorki koktajlowe – bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia
  • oliwki – skarbnica witaminy młodości E, zwalczają wolne rodniki i obniżają poziom cukru
  • oliwa z oliwek – działa odmładzająco, ujędrnia i nawadnia skórę
  • sok z cytryny – pozytywnie wpływa na cerę, jest bogaty w witaminę C
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i zioła prowansalskie podkręcają smak sałatki śródziemnomorskiej

Jak zrobić sałatkę śródziemnomorską?

Przepis na sałatkę śródziemnomorską jest bardzo łatwy. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się smakiem niesamowitej sałatki z dodatkiem włoskiej mozzarelli.

Jak więc zrobić smakowitą sałatkę śródziemnomorską? Wystarczą proste składniki i chwila wolnego czasu. Z tym sprawdzonym przepisem przygotowanie jest banalnie łatwe.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki
  • 2. krok – ułożenie na sałacie wszystkich składników
  • 3. krok – skropienie sałatki śródziemnomorskiej sosem

Jak podawać sałatkę śródziemnomorską?

Pyszna i pełna zdrowia sałatka śródziemnomorska jest uniwersalna. Dzięki dostępności składników można ją robić przez cały rok na najróżniejsze okazje. Świetnie smakuje o każdej porze dania. Może być zdrowym drugim śniadaniem lub kolacją. Sprawdzi się jako przekąska na imprezę i przystawka przed rodzinnym obiadem. Sałatkę śródziemnomorską można też zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos.

Do sałatki śródziemnomorskiej warto podać pieczywo, aby posiłek był bardziej sycący. Pysznie smakuje z grzankami przygotowanymi z pełnoziarnistego chleba. Sprawdzi się też chrupiąca bagietka i bułeczki z ziarnami.

Sałatka śródziemnomorska przypadnie do smaku nie tylko fanom zdrowego odżywiania. Może stać się ciekawym urozmaiceniem diety. Jest lekka i bez wyrzutów sumienia można ją wcinać podczas odchudzania.

SKŁADNIKI

  • 200 g miksu sałat
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g sera mozzarella
  • 100 g oliwek

  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • W misce lub na półmisku ułożyć sałatę. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i oliwki oraz mozzarellę.
  • Sałatkę skropić sosem i ostawić na kilka minut.
  • Podawać z chrupiącymi grzankami pełnoziarnistymi.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej