Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak upiec?
Chleb pełnoziarnisty własnego wypieku jest zdrowy, bez odrobiny chemii, tańszy niż w piekarni i na długo zachowuje świeżość. Naprawdę warto spróbować upiec go samemu. Podajemy przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Spis treści
- Składniki na zaczyn:
- Składniki na ciasto:
- Jak zrobić zakwas na chleb?
- Przygotowanie zaczynu
- Przygotowanie ciasta na chleb pełnoziarnisty
- Jak upiec chleb?
Składniki na zaczyn:
2 dag zakwasu żytniego
20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka wody
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
3-4 łyżeczki soli
25 dag jogurtu naturalnego
2,5 szklanki wody
dodatkowo może być garść orzechów włoskich
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zakwas stanowi bazę do zaczynu na chleb. Trzeba go zrobić na ok. 5 dni przed przygotowaniem zaczynu do wypieku chleba.
Przepis na zakwas:
Garść mąki żytniej mieszamy z odrobiną letniej wody, tak aby powstała gęsta papka.
Przekładamy to do słoika, zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przez kolejnych 5 dni do masy dodajemy garść mąki i wodę. Masę mieszamy.
Przygotowanie zaczynu
Zaczyn przygotowujemy na dzień przed planowanym wypiekiem chleba. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przygotowanie ciasta na chleb pełnoziarnisty
Składniki na ciasto należy wymieszać. Można to zrobić ręcznie, ale lepiej skorzystać z robota kuchennego, który wyposażony jest w funkcję zagniatania ciasta z odpowiednią końcówką. Jeśli chcemy upiec chleb z orzechami, na koniec dodajemy je do ciasta i jeszcze mieszamy (mogą też być inne bakalie, w zależności od naszych upodobań).
Wyrobione ciasto na chleb pełnoziarnisty wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, formując je w okrągłe bochenki. Jeśli nie mamy specjalnych koszyków do przygotowania chleba, używamy np. 2 durszlaków - wykładamy je ściereczkami, które posypujemy lekko mąką i wkładamy do nich ciasto na chleb.
Durszlaki z ciastem przykrywamy i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Jak upiec chleb?
Chlebki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, nacinamy np. nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pełnoziarnisty pieczemy w temperaturze 250ºC około 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia chleb spryskujemy kilka razy wodą.
Zobacz też:
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym
Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb
Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji
Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko