Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis

Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Chleb bez drożdży jest bardzo prosty w przygotowaniu. To oczywiście chleb z proszkiem do pieczenia. Smakuje zupełnie jak ten z piekarni. Łatwy i sycący chleb dla każdego. 

SKŁADNIKI

  • 400 g maślanki lub 200 g kefiru i 200 g wody
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wymieszać razem za pomocą miksera lub po prostu łyżką lub dłonią (umytą). 
  • Ciasto przełożyć do formy keksowej posmarowanej olejem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej