Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
2022-01-27
łatwy
45 min
4
Z tym przepisem krok po kroku samodzielnie upieczesz chleb i to bez zagniatania. W tym szybkim i łatwym przepisie na ciasto chlebowe wykorzystasz tylko cztery składniki. Domowy chleb bez zagniatania, bez wyrabiania, smakuje lepiej niż z piekarni.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 3/4 łyżeczki grubej soli
- 1/2 łyżeczki aktywnych drożdży suchych (lub drożdży instant)
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Wlej ciepłą wodę i mieszaj drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie płyn. Ciasto będzie lepkie, ale takie musi być!
- Przykryj miskę folią i pozostaw na blacie, w temperaturze pokojowej, przez 6–15 godzin (najlepiej zrobić to rano, żeby upiec chleb na kolację, albo wieczorem i upiec rano).
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Mąką oprósz dłonie i powierzchnię roboczą, wyłóż ciasto. Uformuj ciasto w kulę, najlepiej jak potrafisz. Ciasto przełóż na papier do pieczenia i ponownie przykryj folią.
- Żeliwny lub emaliowany garnek stalowy z pokrywką wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Jeśli nie masz takiego garnka, to po prostu wstaw blachę.
- Gdy garnek będzie gorący, wyjmij go z piekarnika. Zdejmij plastikową folię z kulki ciasta i ostrożnie przenieś ciasto razem z papierem do gorącego garnka. Przykryj pokrywką i włóż garnek do piekarnika. Piecz przez 30 minut.
- Po 30 minutach zdejmij pokrywkę z garnka i kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez 12-15 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
- Chleb przechowuj w otwartej papierowej torbie, aby ciasto było chrupiące.
- Chleb zachowuje świeżość przez około 1 tydzień.
- Pieczone (i schłodzone) bochenki chleba można mrozić do 3 miesięcy.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante