21 przepisów na pyszny domowy chleb
Domowy chleb o puszystym miękiszu i chrupiącej skórce, jeszcze ciepły... Czujecie to? Kromka chleba na pocieszenie. Boski zapach w całym domu. To wszystko możecie wyczarować sami. Wystarczy upiec chleb. To nie jest trudne. Zobaczcie naszą GALERIĘ przepisów na chleby, które zawsze się udają.
Przepis na chleb na drożdżach
Pszenny chleb na drożdżach jest puszysty, miękki i przepyszny. Z łatwością upieczecie taki chleb według tego prostego przepisu. Jedyne co jest wam potrzebne to cierpliwość. Dajcie zadziałać Naturze i nie spieszcie się. W zamian zostaniecie nagrodzeni kromką pysznego chleba z chrupiącą skórką. Upieczcie >>> DOMOWY CHLEB NA DROŻDŻACH
Chleb pieczony w garnku
Chleb pieczony w garnku to prosty przepis na dobrej jakości pieczywo domowe. Warto się pokusić o przygotowanie takiego chleba z okazji rodzinnego obiadu lub na świąteczny stół. Chleb pieczony w garnku wyrasta wysoki i ma obłędnie chrupiącą skórkę. Służy mu wiglotna atomsfera garnka z pokrywką. Koniecznie wypróbujcie przepis na łatwy >>> CHLEB PIECZONY W GARNKU
Domowy chleb orkiszowy
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że chleb wypieczony samodzielnie będzie o niebo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowy chleb orkiszowy - zdrowszy od pszennego. Składniki podajemy na formę 12 x 40 x 7,5 cm - wychodzi z nich ok. 1,7-1,8 kg chleba. Zachęcamy do upieczenia >>> DOMOWEGO CHLEBA ORKISZOWEGO
Chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje
Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego, żytniego chleba. I ten aromat może unosić się w naszych domach. Szczególnie, że chleb z tego przepisu zawsze się udaje. Nie potrzeba chleba zagniatać, ani godzinami wyrabiać. Jest bardzo smaczny i długo utrzymuje świeżość. Koniecznie upieczcie >>> CHLEB Z ŻYTNIEJ MĄKI
Chleb na zakwasie
Każdy z nas lubi chleb. Można go jeść z masłem, z czekoladą, ze śmietaną i cukrem, a nawet sam - ale tylko wtedy, gdy jest świeży, a skórka chrupiąca. Sprawdź, jak upiec chleb domowej roboty. Podajemy dokładny przepis krok po kroku na >>>CHLEB NA ZAKWASIE
Chleb z płatkami owsianymi
Domowy chleb z mąki pszennej razowej, upieczony z dodatkiem płatków owsianych, długo zachowuje świeżość i wyśmienicie smakuje. Jest zdrowy ze względu na wysoką zawartość błonnika. Przepis jest łatwy do wykonania i chleb udaje się nawet początkującym. Naprawdę warto upiec >>>CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Domowy chleb gryczany
Chleb przygotowany na bazie mąki gryczanej jest bardzo smaczny. A dodatkowo to kopalnia błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita ze zbędnych złogów. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na >>>DOMOWY CHLEB GRYCZANY
Domowy chleb bez zagniatania - tylko 4 składniki!
Z tym przepisem krok po kroku samodzielnie upieczecie chleb i to bez zagniatania. W tym szybkim i łatwym przepisie na ciasto chlebowe wykorzystacie tylko cztery składniki. Domowy chleb bez zagniatania, bez wyrabiania, smakuje jak z piekarni. Upieczecie go łatwo według przepisu na >>>DOMOWY CHLEB BEZ ZAGNIATANIA
Chleb jaglany - bezglutenowy, bez nabiału, wegański
Chleb jaglany bezglutenowy, bez nabiału i wegański to przepis, który na pewno spodoba się weganom, wegetarianom, a także tym, którzy eksperymentują z domowym pieczywem o różnych smakach i z różnych ziaren. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na >>>CHLEB JAGLANY WEGAŃSKI
Miodowy chleb owsiany bez drożdży
Miodowy chleb owsiany jest pyszny. Bogaty w błonnik i zdrowy chleb z płatkami owsianymi to dobre urozmaicenie diety. Przygotowanie miodowego chleba jest łatwe. Zajmie to tylko chwilę. A potem możecie się rozkoszować odżywczym chlebem w najlepszym wydaniu! Upieczcie koniecznie >>>MIODOWY CHLEB OWSIANY BEZ DROŻDŻY
Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku
Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku bardzo łatwo jest przygotować. To idealne pieczywo śniadaniowe. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z sosami. Świetnie wchłania każdy sos - sprawdziliśmy. Ten brytyjski specjał łatwo upieczecie według przepisu na >>>CHLEB SODOWY Z GARNKA
Kukurydziany chleb sodowy - przepis bezglutenowy
Kukurydziany chleb sodowy to szalenie prosty przepis na bezglutenowe pieczywo. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Potem ,gdy wystygnie, plasterki podgrzejcie w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund lub posmarujcie masłem i owińcie je folią przed ponownym podgrzaniem w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Polecamy Wam bajecznie łatwy przepis na >>>KUKURYDZIANY CHLEB SODOWY
Domowy chleb ziemniaczany - wilgotny i długo świeży
Chleb nie jedno ma imię. Domowy chleb ziemniaczany jest dłużej wilgotny niż tradycyjny domowy chleb na drożdżach, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość. Lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet ziemniaczane bułki z supermarketu. Jest co prawda cięższe i bardziej zwarte od pieczywa tylko na drożdżach, ale też smaczniejsze, mniej kruszące się i nie tak "syntetyczne". Jeśli chcecie jeść zdrowo, koniecznie wypróbujcie przepis na >>>DOMOWY CHLEB ZIEMNIACZANY
Weizenbrot - przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku
Weizenbrot to prosty chleb pszenny w stylu rustykalnym. Skręcone bochenki, chrupiące z wierzchu, puszyste w środku są bardo popularne w Niemczech. Dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze chleb nabiera lekko kwaśnego smaku. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymaga wyrabiania i długotrwałego zagniatania. Wystarczy oddać głos naturze, a drożdże napowietrzą ciasto, gluten sam się uwolni i podczas pieczenia zamieni się w pyszny chleb o doskonałej strukturze. Dla tych, co nie mają czasu, a lubią pyszny chleb przepis na >>>CHLEB ZIMNEJ FERMENTACJI
Pulchny chleb płaski
Płaski chleb to najstarszy rodzaj pieczywa drożdżowego. Jego przygotowanie jest łatwe. Można go wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, malaksera, czy w specjalnej maszynie do wypieku chleba. Jest pyszny i puszysty. Jeśli lubicie maczać chleb w sosie, to koniecznie przygotujcie >>>PULCHNY CHLEB PŁASKI
Miodowy chleb na piwie - przepis z proszkiem do pieczenia
Miodowy chleb na piwie bardzo łatwo upiec. Chleb z proszkiem do pieczenia nie wymaga zagniatania, wyrabiania i czekania aż urośnie. Wystarczy go zamieszać i wstawić do piekarnika. Pyszny chleb z miodem i piwem może zrobić każdy. Wypróbujcie ten łatwy przepis na >>>MIODOWY CHLEB NA PIWIE
Domowy chleb z suszonymi pomidorami
Domowy chleb z suszonymi pomidorami jest bardzo smaczny i wcale nie taki trudny do zrobienia. Jeśli lubicie zagryzać zupy pysznym chlebem to ten nadaje się do tego znakomicie. Już w najbliższy weekend upieczcie >>>DOMOWY CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Chleb jabłkowy - do porannego śniadania lub popołudniowej kawy
Chleb jabłkowy może być zdrowym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Ale można go również traktować jako deser, ciasto do filiżanki kawy. Jest delikatny, lekko słodki i przyjemnie wilgotny. Jeśli lubicie słodkie wypieki koniecznie spróbujcie upiec >>>CHLEB JABŁKOWY
Jak zrobić zakwas na chleb? Domowy wypiek pieczywa na zakwasie
Jak się zabrać za urządzenie domowej piekarni? Od zaczynu na chleb, czyli własnego zakwasu. A gdy zakwas podrośnie, do dzieła! Specjalnie dla wielbicieli tradycyjnego chleba przepis >>>JAK ZROBIĆ ZAKWAS NA CHLEB
Szynka pieczona w chlebie
Szynka pieczona w chlebie to odświętna pieczeń. Przygotowanie szynki zapieczonej w cieście chlebowym jest łatwe. Wymaga jednak czasu i energii. Efektowne pieczyste otoczone chlebem wzbudzi zachwyt biesiadników. To wartość bezcenna! Spróbujcie zaskoczyć bliskich i upieczcie >>>SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE
Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką
Na koniec kwintesencja polskiej kuchni regionalnej. Najlepszy chleb świata! Święcelnik to odświętna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do wielkanocnego kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną wędzonką ze Śląska lub kiełbasą, czy frankfuterkami. Jeśli lubicie kulinarne eksperymentu upieczcie bez okazji >>>ŚLĄSKI CHLEB NADZIEWANY WĘDZONKĄ
Więcej o chlebie dowiecie się z książki „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”
Beszamel poleca! Więcej o historii chleba dowiesz się z książki „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” autorstwa naszej redakcyjnej koleżanki Adrianny Stawskiej-Ostaszewskiej, wydanej przez wydawnictwo Harde. Do kupienia w naszym sklepie.