Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Z tym przepisem krok po kroku samodzielnie upieczesz chleb i to bez zagniatania. W tym szybkim i łatwym przepisie na ciasto chlebowe wykorzystasz tylko cztery składniki. Domowy chleb bez zagniatania, bez wyrabiania, smakuje lepiej niż z piekarni. 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 3/4 łyżeczki grubej soli
  • 1/2 łyżeczki aktywnych drożdży suchych (lub drożdży instant)
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Wlej ciepłą wodę i mieszaj drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie płyn. Ciasto będzie lepkie, ale takie musi być!
  • Przykryj miskę folią i pozostaw na blacie, w temperaturze pokojowej, przez 6–15 godzin (najlepiej zrobić to rano, żeby upiec chleb na kolację, albo wieczorem i upiec rano).
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Mąką oprósz dłonie i powierzchnię roboczą, wyłóż ciasto. Uformuj ciasto w kulę, najlepiej jak potrafisz. Ciasto przełóż na papier do pieczenia i ponownie przykryj folią.
  • Żeliwny lub emaliowany garnek stalowy z pokrywką wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Jeśli nie masz takiego garnka, to po prostu wstaw blachę. 
  • Gdy garnek będzie gorący, wyjmij go z piekarnika. Zdejmij plastikową folię z kulki ciasta i ostrożnie przenieś ciasto razem z papierem do gorącego garnka. Przykryj pokrywką i włóż garnek do piekarnika. Piecz przez 30 minut.
  • Po 30 minutach zdejmij pokrywkę z garnka i kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez 12-15 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  • Chleb przechowuj w otwartej papierowej torbie, aby ciasto było chrupiące.
  • Chleb zachowuje świeżość przez około 1 tydzień.
  • Pieczone (i schłodzone) bochenki chleba można mrozić do 3 miesięcy.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

Zobacz naszą galerię z przepisami na pyszne domowe pieczywo!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej