Jak zrobić zakwas na chleb? Domowy wypiek pieczywa na zakwasie: najlepsze przepisy
Wypiek domowego chleba to przyjemność, a czasem po prostu konieczność. Jak się zabrać za urządzenie domowej piekarni? Od zaczynu na chleb, czyli własnego zakwasu. A gdy zakwas podrośnie, do dzieła!
Spis treści
Jak zrobić zakwas?
Zakwas lub zaczyna chlebowy to nic innego jak mieszanina mąki i wody w równych częściach oraz dzikie drożdże. Dzikie drożdże są w otaczającym nas powietrzu. Dlatego tak ważne jest, aby przygotowywany przez zakwas zawsze miał dostęp do powietrza.
Zakwas przygotowujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody oraz 1/2 szklanki mąki żytniej. Wkładamy go do czystego, wyparzonego słoika i przykrywamy kawałkiem kilkukrotnie złożonej gazy. Pozostawiamy go w ciepłym miejscu. Codziennie go dokarmiamy 1 łyżką wody i 1 łyżką mąki, delikatnie mieszając całość. Po 4 dniach zakwas jest gotowy. Aby spowolnić jego wzrost można go włożyć do lodówki.
O wszystkich tajemnicach zaczynu chlebowego tutaj: Zakwas na chleb – jak go przygotować, przechowywać i wykorzystywać
Specjalny zakwas bezglutenowy: Zakwas chlebowy gryczany młody
Najlepsze przepisy na chleb na zakwasie
Jak upiec chleb na zakwasie? Prosty przepis na domowe pieczywo
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak upiec?
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi - sprawdzony przepis
Chleb orkiszowy na zakwasie oraz chleb orkiszowy na drożdżach piekarniczych