Chleb jaglany - bezglutenowy, bez nabiału, wegański

2021-03-29
Chleb jaglany -  bezglutenowy, bez nabiału, wegański
Autor: Shutterstock Wegański chleb jaglany to przepis, który warto wypróbować
łatwy
30 min
4

Chleb jaglany bezglutenowy, bez nabiału i wegański to przepis, który na pewno spodoba się weganom, wegetarianom, a także tym, którzy eksperymentują z domowym pieczywem o różnych smakach i  z różnych ziaren.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglane ugotowanej na sypko
  • 6 sporych łyżek mąki gryczanej
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
  • sok owocowy (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy, 1/3 do 1/2 szklanki)
  • 30 ml dowolnego oleju nierafinowanego
  • 2 szczypty soli
  • 1 kopiasta łyżka sezamu czarnego lub jasnego (jasny – podprażony lekko na patelni)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotuj według przepisu.
  • Odmierz szklankę kaszy, ostudź, włóż do miski, dodaj mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy (oprócz sezamu) i zmiksuj na gładko. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Jeśli trzeba, dolej jeszcze soku.
  • Następnie dodaj sezam i wymieszaj.
  • Wyłóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Uwaga, chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący. 20-25 minutowy będzie bardziej miękki. Wybierz czas pieczenia wedle własnego gustu
  • Po ostudzeniu pokrój na kromki.