Domowy chleb orkiszowy: jak upiec? Sprawdzony przepis

2021-03-29
domowy-chleb-na-bazie-maki-orkiszowej-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Polecamy upiec pyszny chleb orkiszowy z dodatkiem zdrowych ziaren
średni
90 min
4

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że chleb wypieczony samodzielnie będzie o niebo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowy chleb orkiszowy - zdrowszy od pszennego. Składniki podajemy na formę 12 x 40 x 7,5 cm - wychodzi z nich ok. 1,7-1,8 kg chleba.

SKŁADNIKI

  • 0,4 kg mąki orkiszowej
  • 0,4 kg mąki pszennej razowej 2000 lub pełnoziarnistej
  • 8 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 0,4 l ciepłej wody - ok. 60 stopni C
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozrobić drożdże z mlekiem i mąką (na gęstość śmietany) i zostawić, aż zacznie rosnąć.   
  • Wysypać mąkę, sól, miód i ziarna. Do tego dodać drożdże, wymieszać wszystko, wlać wodę i wyrabiać. Na końcu przy wyrabianiu dodać oliwę.   
  • Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiać ok. 1 minuty.   
  • Uformować wałek o długości formy, posypać mąką, włożyć do formy, po wierzchu lekko spryskać wodą.    
  • Przykryć szmatką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-30 minut.    
  • Piec w temperaturze 220 stopni przez 1 godzinę.