Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

2021-03-31
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką
Autor: Shutterstock Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką
łatwy
30 min
4

Topinambur w smaku przypomina ziemniaka, ale ma bardziej orzechowy smak. Warto przywrócić do łask to nieco zapomniane warzywo, gdyż jest niedrogie, łatwe w uprawie i ma wiele kulinarnych zastosowań, na przykład: domowy chleb z czarnuszką. Na ciepło z masłem koperkowym to idealny śniadaniowy przysmak.

Gdy chleb po puknięciu wydaje głuchy odgłos, oznacza, że jest upieczony.

Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego przydatność

SKŁADNIKI

  • 300 g topinamburu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 520 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 g masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Topinambur umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie (ok. 8 min), odcedzić i zrobić pure.
  • Cukier rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
  • Zaczyn wymieszać z puree z topinamburu, mąką, wodą, oliwą, szczyptą soli, wyrobić na gładko. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na godzinę, żeby wyrosło.
  • Żaroodporne szklane naczynie z pokrywką wstawić na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do szklanej formy, posypać czarnuszką, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut aż do zrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyjąć z formy do ostygnięcia.
  • Koperek drobno posiekać, wymieszać z masłem i szczyptą soli. Kromki chleba podawać jeszcze ciepłe, posmarowane masłem koperkowym.