Przepis na uniwersalny sos do sałatki. Pyszny i gotowy w 5 minut

pyszny sos do sałatki
Autor: Shutterstock Pyszny sos do sałatki to uniwersalny, łatwy i szybki dressing.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić sos do sałatki? Odpowiedzią na to pytanie jest ten przepis. Pyszny sos jest uniwersalny i pasuje do każdej sałatki. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników zamieni zwykłą sałatkę w kulinarne dzieło, które zachwyci smakiem. Poznajcie sprawdzony przepis na łatwy i szybki sos do sałatek.

Jaki sos do sałatki?

W internecie krąży mnóstwo przepisów na sosy do sałatek. Jednak dressing czosnkowy, musztardowy czy tradycyjny winegret mogą się znudzić. Dlatego warto sprawdzić ten łatwy przepis. Pyszny sos do sałatek jest lekki, ma przyjemny orzeźwiający smak i doskonale łączy wszystkie składniki. Podkreśla smak sałatek z dodatkiem kurczaka, makaronu czy ryżu. Idealnie pasuje do sałatek warzywnych. Sprawdzi się także w chrupiących surówkach.

Pyszny sos do sałatek – składniki

Aby przygotować jeden z najlepszych sosów do sałatek, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego ten oryginalny dressing sałatkowy można robić bez względu na pogodę za oknem.

Do sosu do sałatek wykorzystuje się takie produkty jak:

Jak zrobić pyszny sos do sałatki?

Przyrządzenie pysznego sosu do sałatki według tego sprawdzonego przepisu jest łatwe. To tylko trzy proste kroki, które nie zajmą więcej niż pięć minut. Dzięki temu, że ten uniwersalny sos robi się tak szybko, można przygotować go nawet w ostatniej chwili.

Przepis na pyszny sos do sałatki został podzielony na trzy banalnie proste kroki:

  • 1. krok – wymieszanie jogurtu greckiego z majonezem, sokiem z cytryny, miodem i musztardą
  • 2. krok – dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanego koperku i płatków chili
  • 3. krok – doprawienie i wymieszanie sosu

SKŁADNIKI

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przelać jogurt grecki i sok z cytryny. Dodać majonez, miód i musztardę. Wymieszać.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i płatki chili. Wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Używać do sałatek i surówek.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej