Spis treści
Jak działa praska do czosnku?
Wiele osób ma w domu i używa praski do czosnku. To małe kuchenne narzędzie pozwala łatwo rozdrobnić ząbki tego aromatycznego dodatku do wielu różnych dań. Dzięki niej czosnku nie trzeba siekać, ani kroić w plasterki, co zajmuje sporo czasu. Dodatkową zaletą praski do czosnku jest to, że intensywny zapach nie zostaje na dłoniach przez długie godziny.
Klasyczna praska do czosnku, która jest w prawie każdym polskim domu, składa się z dwóch połączonych ze sobą rączek. Na pierwszej rączce znajduje się koszyczek z dziurkami, w który wkłada się ząbki czosnku. Druga rączka wyposażona jest w dociskacz, który wkłada się w rączkę z koszyczkiem. Po naciśnięciu ząbek czosnku zostaje rozdrobniony.
Jak używać praski do czosnku?
Praska do czosnku jest łatwa w obsłudze i pozwala zaoszczędzić sporo czasu podczas gotowania. Ząbki czosnku włada się do koszyczka, a następnie dociska. Dzięki tej prostej czynności aromatyczny czosnek można od razu użyć do dań z makaronem czy zapiekanek, natrzeć nim mięso lub przygotować klasyczny sos czosnkowy.
Używając praski do czosnku, wiele osób obiera każdy ząbek z twardej łupinki. To czynność, która zajmuje czas i pochłania sporo energii. Nie trzeba tego jednak robić. Wyciskanie czosnku bez obierania jest jeszcze łatwiejsze i pozwala zaoszczędzić czas. Ten prosty trik sprawi, że twarda i niesmaczna skórka zostanie w koszyczku praski, a przez dziurki przedostanie się sam środek.
Jak wyczyścić praskę do czosnku?
Po użyciu praskę do czosnku należy wyczyścić z resztek. Czasem może sprawić to wiele trudności. Resztki czosnku z praski można usunąć w łatwy i szybki sposób. Wyciskarkę należy skropić olejem i wyczyścić ją za pomocą małej szczoteczki. Świetnie sprawdzi się stara szczoteczka do zębów. Jeżeli mimo wykonania tej czynności w koszyczku nadal będą zalegać resztki, warto sięgnąć po wykałaczkę. Po usunięciu wszystkich pozostałości czosnku z praski, należy ją jeszcze umyć w ciepłej wodzie i płynie do mycia naczyń.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzony przepis na skrzydełka pieczone w pomidorowo-czosnkowej marynacie z instrukcją krok po kroku. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o przyprawach.